KONCERT JEDNE OD NAJBOLJIH MLADIH VIOLINISTKINJA SRBIJE – NINE RAKOČEVIĆ!

Koncert dobitnice više od 40 prvih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima

NINA RAKOČEVIĆ, violina

 (klasa prof. Sande Dramićanin)

UKI OVASKAINEN, klavir

qrf

Sreda, 26. jun 2024. godine u 20 časova

Program: Đ. Tartini, F. Krajsler, A. Bacini, K. Debisi, F. Mendelson Bartoldi, H. Vijenjavski

„Neverovatan talenat! Nina svojom muzičkom zrelošću, lepotom tona, savršenom tehnikom, ona jednostavno oduševljava!“
                                                                                                                                                                                                           Jovan Kolundžija

Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368

Violinistkinja NINA RAKOČEVIĆ rođena je 2011. godine u Beogradu. Počela je da svira violinu sa tri godine, a prvi razred muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Zemunu upisala je sa šest godina u klasi prof. Sande Dramićanin.

Nižu muzičku školu završila je sa jedanaest godina kao đak generacije, dok je ove školske godine završila drugi razred srednje muzičke škole.

Nina je do sada osvojila više od 40 prvih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenima. Najznačajnija među njima je prva nagrada na takmičenju „Jaroslav Kocijan“ u Češkoj Republici, 2024. godine, najstarijem svetskom takmičenju za violiniste do 16 godina.

Nina je osvojila i prve nagrade na međunarodnom takmičenju „Antonio Salieri“ u Italiji, međunarodnom takmičenju „Ohidski biseri“ u Makedoniji, kao i prve nagrade na Republičkim takmičenjima u našoj zemlji, od 2021. do 2024. godine.

Usavršavala se na masterklasovima kod profesora Zorana Milenkoviča, Marka Josifoskog, Olega Pohanovskog, Mire Aćimović, Aleksandra i Jurija Reviča, kao i kod maestra Jovana Kolundžije.

Poslednje dve godine intenzivno sarađuje sa profesorom Robertom Lakatošem koji je, kao mentor, značajno doprineo njenom muzičkom razvoju.

Nina je imala priliku da više puta nastupa u značajnim salama poput Kolarčeve zadužbine, Beogradske filharmonije i UK Gvarnerijus.

UKI OVASKAINEN je laureat, dobitnik specijalne nagrade „Contemporanea“ i nagrade publike na takmičenju „Premio Jaen“ u Španiji.

Studirao je na Muzičkoj akademiji „Sibelijus“ u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku Visoke škole za muziku i scenske umetnosti u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija.

Pored toga, radio je sa istaknutim umetnicima i pedagozima kao što su Pnina Salcman, Andraš Šif, Emanuel Krasovski, Čarls Rozen, Jali Vagman i Fu Cong.

Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji i širom Evrope, između ostalog na festivalima kao što su: „Likovi pijanizma“ u Teatru „Marijinski“, „Hagen Open“, Međunarodni festival muzike u Burgo-su, „Dijabeli leto“ u Maceu, „Koncerti u dvorcu Vajlburg“, „Zlatni dani Kopenhagena“, „Međunarodna nedelja pijanizma“ u Espou.

Izveo je na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu jedinstvenu seriju od 8 resitala sa različitim programom u toku samo 11 dana.

Svirao je, između ostalog, kao solista sa simfonijskim orkestrom Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu i simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u sali „Konzerthaus“ u Beču, na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra, radio je kao korepetitor Opere „Faber“ u Portugalu, svirao klavirske deonice na koncertima profesionalnih orkestara u Danskoj i Srbiji, radio sa profesionalnim horovima. Sa čuvenim finskim horom „Tapiola“ (kao član i pijanista) nastupao je na preko 200 koncerata, na četiri kontinenta.

Aktivan je i kao umetnički organizator turneje kamerne muzike u Danskoj koji nosi njegovo ime. Takođe, snimio je ulogu korepetitora baleta „Kirov“ u filmu Rejfa Fajnsa „Bela vrana“.

Angažovan je kao oficijelni klavirski saradnik na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu.

Svoje pedagoško delovanje proširuje radom sa ansamblima sa i bez klavira, kao i sa gudačkim orkestrom, u okviru organizacije „ArtLink“.

Angažovan je u nastavi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente.

Pored toga on redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim instrumentalistima – violinistima, violistima, violončelistima, kontrabasistima, flautistima, pikoloflautistima, oboistima, klarinetistima, saksofonistima, fagotistima, hornistima, trubačima i trombonistima, kao i pevačima.

Program:

Đuzepe Tartini (1692-1770) – Sonata, g-moll
Larghetto ma non troppo
Allegro moderato
Andante
Allegro assai — Andante — Allegro assai


Fric Krajsler (1875-1962) – Rečitativo i skerco – kapris, Op. 6

Antonio Bacini (1818-1897) – Ples goblina, Op. 25

Klod Debisi (1862-1918) – Devojka sa lanenom kosom

Feliks Mendelson Bartoldi (1809-1847) – Violinski koncert, e-moll, 1, stav

Henrik Vijenjavski – Skerco tarantela, Op.16