IZLOŽBA “SRPSKI JUNACI KOSOVSKE BITKE, VLADARI VEČNOSTI” LJUBINKE ŠIBE FIMIĆ

„Slikati za mene znači živeti i opstajati, jer kada slikam imam osećaj da izlazim iz „opsade“ koja vlada svetom, koja obesmišljava duhovno stanje svesti, potcenjujući moralne vrednosti.“

Ljubinka Šiba Fimić

siba

U utorak, 10. januara 2017. u 19 časova, u Centru lepih umetnosti „Gvarnerius“ svečano će biti otvorena izložba poznate likovne umetnice i pesnikinje Ljubinke Šibe Fimić – SRPSKI JUNACI KOSOVSKE BITKE, VLADARI VEČNOSTI.

Izložbu će otvoriti akademik, istoričar i publicista Jovan Deretić.

 

siba1   siba2

Nesvakidašnja energija koju je Ljubinka Šiba Fimić udahnula u svoja platna ne dozvoljava vam da izađete iz ovekovečenog trenutka i vi, naprosto, ostajete tu za svagda… Snagom imaginacije Ljubinke Šibe Fimić da prizore iz svakodnevnog života, legende i značajne događaje, pretoči u slike, stičemo utisak o čudesnoj, pulsirajućoj snazi. Njene slike su neka vrsta umetničkog putokaza, koji kroz eksploziju autorkinih osećanja, kolorit boja i raznovrsnu tematiku dočaravaju druge zemlje. Ljubinka Šiba Fimić je kroz svoje 53 izložbe, na međunarodnoj liniji Jugoslavija, Poljska, Nemačka, Angola, Grčka, Rusija, Kuba, Kina… otkrila jedan svet, daleko od nas, čudesan i zanimljiv, uvek interesantan.

Svaka njena izložba otvara nove mogućnosti jer su teme uvek jasno iskazivale vezu između realnog života – prirode, poezije i slikarstva. Poetičnost i simbolka sveta, osećaj nadčulnog značenja, nagoveštaj tajne, ali i razrešenja, uz vatromet boja svetlosti i snage – dočarava igru života koja je ozbiljna i sveprisutna. Jer posmatranje slike nije samo estetski doživljaj već i posmatranje onog što se na prvi pogled ne vidi. Slikarka je preokupirana magičnim pitanjima smisla ljudskog postojanja. Boje su putokaz i vodič, kao duga u kojoj tražimo opipljiv dokaz postojanja i mogućnost prolaska u druge dimenzije… Jer Šibine slike su putovale i ostale kao deo kulturne baštine u Rusiji, Kini, Kubi, Angoli, Poljskoj…

siba5    siba4

Milanka Ivančajić o postavci

„Kosovo je moćna krilata reč, koja nas prati kao senka, koja oživljava našu prošlost, napisao je jedan poeta, a za kosovsku bitku se zapitao da li je tragedija, mit, zavet ili sve istovremeno. U pokušajima objašnjenja svega toga ima prepuno istorije, bliske i daleke prošlosti, legendi, mitova, istine… I mada je prošlo više od 600 godina od Kosovske bitke, sukoba dva carstva, dve vere, svi oni kojima je Kosovo u srcu, pa tako i umetnici, oživljavaju svoja i naša sećanja na Vidovdan 1389. godine kada su izginuli najbolji srpski vitezovi sa svojim knezom, braneći zemlju….

Posle 53 izložbi različitih tematika – od balerina preko magičnih kristala, kineskih žeteoca, latinoameričkih predela i ljudi, afričkih savana, kubanske vesele atmosfere, predstavljenih u galerijama u Varšavi, Moskvi, Berlinu, Kini, Beogradu, na Kipru i u Vrnjačkoj banji, Fimićeva se opredelila za nacionalnu tematiku, ne samo kao omaž prošlosti već i sadašnjosti. Dvadesetak slika rađenih u tehnici pastela i ulja na platnu, kojima najčešće pribegava u svom radu, dočaravaju nam likove i trenutke sudbonosne bitke za srpski narod. Sa posebnim senzibilitetom predstavljeni su konji čiji galop gotovo da odjekuje sa slika, dok posmatrajući slike postajemo svedoci siline udara konjanika dve vojske, gde je tanka granica između života i smrti u metežu ljudskih tela, oklopa i koplja. Istovremeno, na slikama je predstavljena i galerija istorijskih likova – knez Lazar sa svojim vitezovima, Majka Jevrosima sa gavranom koji donosi vest o pogibiji sinova, kneginja Milica koja se moli za srpske junake, njena kći Olivera koju predaju Bajazitu za ženu, kako bi spasla Srbiju. Kolorit na slikama, koje su rađene na većim formatima, je raskošan, živ, treperav, i naginje impresionizmu, tek sa ponekom čvrstom omeđanom linijom.“

LJUBINKA ŠIBA FIMIĆ je rođena 1944. u Novom Selu, kod Vrnjačke Banje. Prva Ljubinkina izložba je bila 1987. godine, a do danas je bilo više od 50 samostalnih izložbi u Srbiji, Poljskoj, Rusiji, Kubi, Kini, Nemačkoj i na Kipru.

Izdvaja projekte – izložbu „Put za Havanu“, posvećena revolucionarima Če Gevari i Fidelu Kastru, koja je posle Beograda predstavljena i u Havani, u kojoj se i danas nalazi. Autorka je tim povodom bila i gošća porodice Ernesta Če Gevare.

Veliki uspeh je doživela izložba slika „Kina“, koja je predstavljena u gradu Vuhanu (provincija Hubej, Kina) i koju je do sada videlo više od 40.000 posetilaca, a ostala je deo trajne postavke ovog muzeja.

Izložba „Dozivanje iz Angole“ je promovisana upravo u Gvarneriusu, u okviru obeležavanja dana kulture Angole, a obisla je sve zemlje sa portugalskog govornog područja.

Izložba posvećena Putinu, istovremeno je bila i dar predsedniku Putinu, koji se, dirnut ovim gestom, autorki i lično zahvalio.

U medijskim okvirima, o Šibi Fimić se piše kao o „neobičnoj autorki, sa prepoznatljivom igrom boja“, a njen stil je definisan kao „impresionizam koji dodiruje najdugotrajniji oblik stvaralaštva- realizam.“

Šiba Fimić piše i poeziju, a njene zbirke pesama su prevedene na četiri jezika.