NASLIKANI ZVUCI – SLIKARSTVO TATJANE POZDNJAKOV

„Espresivno slikarstvo Tatjane Pozdnjakov je projekcija njene unutrašnje muzike u dela koje stvara – od tamnih portreta i uskih prištinskih ulica do vizualnog fortisima zasićene obojenosti dalekih planinskih vrhova iznad pacifičkih plaža.“

  Ksenija Janković  

 xenia-jankovic-03

 sviraci-jazz1                                          

U četvrtak, 8. decembra 2016. godine od 18 časova, u Centru lepih umetnosti „Gvarnerius“, svečano će biti otvorena izložba slika NASLIKANI ZVUCI – SLIKARSTVO TATJANE POZDNJAKOV.

O liku i delu Tatjane Pozdnjakov govoriće dugogodišnji profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i rektor Univerziteta umetnosti od 2004. do 2009. godine Čedomir Vasić. Izložbu će pratiti nastup poznate i jedne od najznačajnijih čelistkinja današnjice Ksenije Janković, čiji su resitali često opisivani kao nezaboravni, osećajni i potresni.

Postavka „Naslikani zvuci – slikarstvo Tatjane Pozdnjakov“  trajaće do 30. decembra 2016. godine.

T A T J A N A  P O Z D N J A K O V 

(1931, Tetovo – 2010, Beograd)

00000959

Iz recenzije Čedomira Vasića:

„Bogati slikarski razvoj Tatjane Pozdnjakov govori o traženju i pronalaženju muzike u sopstvenom biću i delu, o ostvarenom saglasju sa sopstvenom prirodom na jedan spontan i nepretenciozan način, shodno unutrašnjoj veri i osećanju mere za ono što radi. Svojim likovnim delom ona se odužila svojoj kreativnosti i dala nesumnjiv doprinos bogatstvu našeg likovnog života.“

foto-galerija-radova-page-037    page48image256

Tatjana Pozdnjakov je rođena 3. maja 1931. godine u Tetovu u porodici ruskih emigranata. Otac, Boris Pozdnjakov bio je inženjer, koji je  intenzivno radio na gradnji mostova u Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, te se porodica često selila a u vreme njenog rođenja živela je u Tetovu. Majka Irina bila je vrlo obrazovana žena, zainteresovana posebno za umetnost, pa je Tatjana dobila u porodici vrlo dobro obrazovanje koje je podrazumevalo poznavanje litarature, istorije, geografije, likovnih umetnosti, muzike itd. Od detinjstva dobro svira klavir, bavi se baletom, a naročito lepo crta. Tatjana je postala profesionalni slikar, a njena sestra Olga (udata Janković) uvažena pijanstkinja i profesor klavira.

Tatjana od 1948. godine živi u Beogradu, u početku zaposlena u baletskom ansamblu pri Centralnom domu JNA. Posle studija neko vreme živi kao slobodan umetnik, a kasnije radi kao profesor likovnih umetnosti u gimnazijama i višim školama u Beogradu.

Umrla je 2010. godine u Beogradu.

Tatjana Pozdnjakov diplomirala je na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu 1958. godine, na slikarskom odseku u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, sa ocenom 10. Završila je postdipolomske studije na istoj akademiji 1960. godine. Član ULUS-a postala je 1959. godine

Pre umetničkih studija diplomirala je 1954. godine na geografskom odseku Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, takođe sa ocenom 10.

Počevši od 1959. godine učestvuje na mnogim zajedničkim izložbama ULUS-a kako u Beogradu tako i u drugim gradovima Jugoslavije (Zagreb, Ljubljana, Titograd, Priština itd.). Redovno izlaže i na brojnim izložbama u zemlji kao što su: „NOB u delima jugolsovenskih umetnika“ 1961, „Žene Srbije, likovni stvaraoci“ 1963, „Dete u savremenom slikarstvu“ 1962, „Mrtva priroda“ 1962, „Izložba portreta“ 1964, „Slikari Voždovca“ 1964 -1979, „Beogradske umetnice“ 1966 i 1967. „Izložba članica ULUS-a“ Kragujevac 1980

Tatjana Pozdnjakov je izradila 1961. и 1962 nekoliko impozantnih dela u Prištini: Vitraži na ulaznom portalu, na galeriji i u baru, kao i veliki mozaik „Majka Jugovića“ na terasi hotela „Kosovski Božur“; zatim 6 velikih uljanih slika-panoa koje čine dekorativni ansambl hola i salona gornje sale bioskopa „Omladina“.

foto-galerija-radova-page-037    foto-galerija-radova-page-039

Tatjana je priredila i više samostalnih izložbi, među kojima:

1966. u Beogradu u ULUS-ovoj galeriji na Terazijama

1966. u Sent Vincentu u Itlaiji

1966. u Aosti u Italiji

1967. u Prištini

1967. u Beogradu u Savremenom domu

1973. u Honolulu na Havajima, SAD

Pored umetničkog rada Tatjana Pozdnjakov je imala i bogatu pedagošku karijeriu podučavajući umetnosti srednjoškolske đake, od kojih su mnogi i sami postali uspešni umetnici.

www.tatjanapozdnjakov.com

www.xenia-jankovic.com