Izložba „JEDAN DAN ŽIVOTA“ Ljubinke Šibe Fimić

JEDAN DAN ŽIVOTA – “Un día en la vida” slikarke i pesnikinje Ljubinke Šibe Fimić
Izložba pastela inspirisana istinitom pričom i čuvenim filmom „Jedan dan života“.

Izložbu Ljubinke Šibe Fimić će otvoriti Njegova Ekselencija gospodin Hose Evaristo Ramon Šilotla Ramirez, ambasador Meksika

SLOBODAN ULAZ

Autorka o postavci - „JEDAN DAN ŽIVOTA – a to znači život, muziku, pesmu, film, fotografiju, scenografiju, emociju, što je dovoljan razlog da se posvetim ovoj temi na pitanja mnogih. U ovom sadržaju bavila sam se scenskim okvirima, kako bi na moj način bila ubedljivija u dočaravanju likova i emocija koje oni nose.

Ovaj film je u davnim vremenima, 50-tih godina prikazivan na našim prostorima i prvi je film koji sam ja kao 8-godišnje dete gledala, a priča se poistovećuje sa pričom u mojoj porodici, odnosno pogibijom moga oca, te tako noseći u podsvesti te slike, posle 6 decenija sam rešila da moju emociju pretočim u slike.

Taj film mi je otvorio impuls ka umetnosti, koji se od tada sve do danas razvio u stvaralaštvo – slikarstvo kojim se ponosim. Kako je slikarstvo moj azil gde često bežim od stvarnosti, uvek činim to da pokažem trag vremena, okruženja i emocija kroz koje prolazim. I nadam se da ovom izložbom neću povrediti vredna sećanja na film.“

LJUBINKA ŠIBA FIMIĆ je rođena 1944. u Novom Selu, kod Vrnjačke Banje. Prva Ljubinkina izložba je bila 1987. godine, a do danas je bilo više od 50 samostalnih izložbi u Srbiji, Poljskoj, Rusiji, Kubi, Kini, Nemačkoj i na Kipru.

Izdvaja projekte – izložbu „Put za Havanu“, posvećena revolucionarima Če Gevari i Fidelu Kastru, koja je posle Beograda predstavljena i u Havani, u kojoj se i danas nalazi. Autorka je tim povodom bila i gošća porodice Ernesta Če Gevare.

Veliki uspeh je doživela izložba slika „Kina“, koja je predstavljena u gradu Vuhanu (provincija Hubej, Kina) i koju je do sada videlo više od 40.000 posetilaca, a ostala je deo trajne postavke ovog muzeja.

Izložba „Dozivanje iz Angole“ je promovisana upravo u Guarneriusu, u okviru obeležavanja dana kulture Angole, a obisla je sve zemlje sa portugalskog govornog područja.

Izložba posvećena Putinu, istovremeno je bila i dar predsedniku Putinu, koji se, dirnut ovim gestom, autorki i licno zahvalio.

U medijskim okvirima, o Šibi Fimić se piše kao o „neobičnoj autorki, sa prepoznatljivom igrom boja“, a njen stil je definisan kao „impresionizam koji dodiruje najdugotrajniji oblik stvaralaštva- realizam.“

Šiba Fimić piše i poeziju, a njene zbirke pesama su prevedene na četiri jezika.