„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – koncert pijaniste Vladimira Aćimovića

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

VLADIMIR AĆIMOVIĆ, klavir

Petak, 25. novembar 2022. godine u 20 časova

Program: Šuman, Metner, Rahmanjinov

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

ministarstvo-kulture-informisanja-srbije_1

 

Vladimir Aćimović rođen je 2002. godine u Nišu. Nižu muzičku školu završio je u klasi čuvenog pedagoga, prof. Milene Kurteve (Bugarska). Srednje muzičko obrazovanje završava u Muzičkoj školi u Nišu, u klasi prof. Suzane Novaković. Usavršavao se kod prof. Ilije Černajeva (Bugarska) u Sofiji. Diplomirao je 2022. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Lidije Stanković, u čijoj je klasi trenutno na master studijama. Pored toga je student četvrte godine na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu u klasi prof. Milane Černjavske. Usavršavao se na masterklasovima kod profesora poput Arba Valdme, Kemala Gekića, Dmitrija Baškirova, Pavela Gililova, Milane Černjavske, Arija Vardija, Bruna Kaninija, Rubena Dalibaltajana, Grigorija Gruzmana, Klaudija Martineza Menera. Dobitnik je velikog broja nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Do fakulteta osvaja prve nagrade u Šapcu, Gradu (Italija), Ohridu, Sofiji, Krajovi, Usti nad Labemu, Nišu, Beogradu kao i drugu na takmičenju „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Od početka studija osvaja sledeće nagrade:Vladimir Aćimović rođen je 2002. godine u Nišu. Nižu muzičku školu završio je u klasi čuvenog pedagoga, prof. Milene Kurteve (Bugarska). Srednje muzičko obrazovanje završava u Muzičkoj školi u Nišu, u klasi prof. Suzane Novaković. Usavršavao se kod prof. Ilije Černajeva (Bugarska) u Sofiji. Diplomirao je 2022. godine na Fakultetu muzzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Lidije Stanković, u čijoj je klasi trenutnno na master studijama. Pored toga je student četvrte godine na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu u klasi prof. Milane Černjavske.
Usavršavao se na masterklasovima kod profesora poput Arba Valdme, Kemala Gekića, Dmitrija Baškirova, Pavela Gililova, Milane Černjavske, Arija Vardija, Bruna Kaninija, Rubena Dalibaltajana, Grigorija Gruzmana, Klaudija Martineza Menera. Dobitnik je velikog broja nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Do fakulteta osvaja prve nagrade u Šapcu, Gradu (Italija), Ohridu, Sofiji, Krajovi, Usti nad Labemu, Nišu, Beogradu kao i drugu na takmičenju „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Od početka studija osvaja sledeće nagrade:
2019.godine prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju „Merci, maestro!“ u Briselu.
2019. prvu nagradu na međunarodnom takmičenju,, International Ricard Vines Youth“ u Ljeidi, Španija.
2021. treću nagradu i specijalnu nagradu za najperspektivnijeg pijanistu na Međunarodnom takmičenju «Radovljica»
2021. drugu i specijalnu nagradu za umetničku ličnost takmičenja na «Artur Rubinštajn in Memoriam» takmičenju u Bidgošču (Poljska)
2022. godine je bio finalista četvoroetapnog „New York International Piano Competition“ u Njujorku.
Sa uspehom je nastupao u Srbiji, Rusiji, Češkoj, Italiji, Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Holandiji, Poljskoj, Lihtenštajnu, Švajcarskoj, Austriji, SAD, Španiji, Nemačkoj Francuskoj, Sloveniji. Održao je resitale na međunarodnim festivalima „Costantinus“ i “Nimus“ u Nišu, Ljubljanskom festivalu, „VP Bank Switzerland“ festivalu, u Muzičkoj galeriji Kolarca i Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Gvarnerijusu, salama Simfonijskog orkestra i Sinagoge u Nišu i svim većim gradovima u Srbiji…
Svoje prve koncerte sa orkestrom održao je sa deset godina u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine sa kamernim orkestrom „Amoroso“. Kao solista sa orkestrom nastupao je u Srbiji, Rusiji, Nemačkoj, Austriji i Poljskoj, sa Niškim simfonijskim orkestrom, Gudačkim orkestrom ,,Dušan Skovran“, kamernim orkestrom „ArtLink“, «Simfonijom Juventus» i ansamblom Esperanca na „Alpenarte 2022″ festivalu u Austriji. Za vreme studija izvodi Šopenov koncert u ef-molu u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, prvi Koncert P. I. Čajkovskog sa „Simfonijom Juventus“ u Sali Pomorske filharmonije u Bidgošču i ostvaruje turneju sa ansamblom Esperanca i violinistom Leonhardom Baumgartnerom sa kojim izvodi dupli koncert F. Mendelsona u Veclaru i Ilertisenu (Nemačka) i Švarcenbergu (Austrija).
Kao predstavnik Ministarstva kulture Republike Srbije, učestvovao je na Međunarodnom festivalu „Melodika pokolenja“ u Kremlju (Moskva, Rusija). Tom prilikom nastupao je kao solista sa Predsedničkim orkestrom Ruske Federacije, pod dirigentskom palicom Antona Orlova, zaslužnog umetnika Rusije, u sali Georgijevski u Kremlju.
Stipendista je fonda za izuzetno nadarene učenike i studente Ministarstva prosvete, fondacije «Dobar glas» i Međunarodne akademije u Lihtenštajnu. Dobitnik je nagrade „CONSTANTINUS“ za 2011. godinu, koja se dodeljuje najperspektivnijim mladim muzičarima do 18 godina starosti, Dositejevih nagrada, nagrade SANU za postignute uspehe iz oblasti umetničke muzike i kao i nagrade Fondacije „ArtLink“ za najperspektivnijeg mladog umetnika 2019. godine. Dobitnik je nagrade iz fonda Emila Hajeka za najperspektivnijeg studenta klavira na FMU.
.