„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – koncert pijanista Jovana Peruničića i Jovana Marinkovića

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

JOVAN PERUNIČIĆ, klavir

JOVAN MARINKOVIĆ, klavir

Četvrtak, 01. decembar 2022. godine u 20 časova

Program: D. Skarlati, L. v. Betoven, F. List, A. Ditije

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

ministarstvo-kulture-informisanja-srbije_1

Jovan Peruničić (1999.) bavi se muzikom od svoje šeste godine. Sa 8 godina njegov talenat prepoznaje muzička škola „Mokranjac“ u Beogradu, odnosno profesorka Milica Vasiljević-Bisenić, čije klase postaje član i gde odmah iskazuje veliki potencijal, osvajanjem prvih nagrada na školskim takmičenjima, „Mladi virtouz“ takmičenju takmičenju „Josip Slavenski“ u Beogradu i takmičenju „Mihajlo Vukdragović“ u Šapcu.

Sa 12 godina prelazi u klasu profesorke Snežane Milosavljević, kod koje završava osnovnu i srednju školu osvajanjem brojnih priznanja, od kojih se ističu: prva nagrada na festivalu muzičkih škola Srbije 2012.godine, laureat kategorije na festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici 2013. i 2019., treća nagrada na „Antonio Salieri“ takmičenju za mlade muzičare u Lenjagu(Italija) 2016., iste godine druga nagrada na „Banjalučkom bijenalu“, a takođe osvaja i prvu nagradu na takmičenju „Josif Marinković“ u Zrenjaninu. 2017. je ponovo osvajač prvih nagrada na takmičenju „Josip Slavenski“,kao i na „International Sirmium music fest-u“ u Sremskoj Mitrovici, 2018. u Šapcu na takmčenju „Mihajlo Vukdragović“ takođe prva nagrada, dok se za njegova najveća srednjoškolska dostignuća smatraju druga nagrada na takmičenju „Alink – Argerič“ fondacije „Piano talents – international piano competition“ (Milano, Italija), kao najmlađi kandidat u seniorskoj kategoriji, kao i laureat i specijalna novčana nagrada za najbolje izvedeno delo Aleksandra Skrjabina na „International Sirmium music fest-u“ u Sremskoj Mitrovici 2019. godine.

Krajem iste godine upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi renomirane profesorke Ljiljane Vukelje, dok 2020. godine paralelno upisuje univerzitet za muziku i umetnost u Gracu,Austrija(Universität für Musik und darstellende Kunst Graz) gde započinje saradnju sa renomiranim profesorom Liborom Novačekom. Za vreme studija nastavlja da niže uspehe, 2021. osvojio je prvu nagradu na internacionalnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu, kao i treće nagrade na evropskim konkursima „Orbetello piano competition“(Italija) i „Gustav Mahler prize piano competition“(Češka republika).

U svom rodnom gradu Beogradu nastupa često – Svečana sala doma vojske „Stanislav Binički“, Studentski kulturni centar, Narodni muzej, Etnografski muzej, „Artget“ galerija, galerija kolarčeve zadužbine neka su od mesta na kojima je svirao, dok se može pohvaliti i brojnim pojavljivanjima u inostranstvu – Banski dvor u Banjaluci, kuću Đuzepe Verdija u Milanu,“Kultursalon“ i „Florentinensaal“ u Gracu , čuveni zamak „Koldic“(okolina Lajpciga), Dom filharmonije Gustava Malera u Jihlavi(Češka republika). Jovan se do sada usavršavao kod profesora Saše Bajčića(Rim, Italija), a ove godine je sarađivao i sa profesorom Đuzepe Devastatom.(Madrid, Španija)  Pijanistički stil Jovana Peruničića prepoznatljiv je po izrazitom virtuozitetu, ubedljivom nastupu i velikom dinamičkom spektru, koji publiku ne ostavlja ravnodušnom.

Jovan Marinković rođen je 2000. godine u Vranju. Sa 9 godina je upisao Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ u Vranju u klasi profesorke Jelene Bliznakovski. Nakog toga, upisuje srednju Muzičku školu „Mokranjac“ u Beogradu u klasi profesorke Snežane Milosavljević. Trenutno je student četvrte godine klavira na „Fakultetu muzičke umetnosti“ u klasi profesorke Ljiljane Vukelje. Osvajao je brojne nagrade na takmičenjima od kojih se izdvajaju: tri prve nagrade na takmičenju „Stanislav Binički“ u Beogradu, prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u seniorskoj kategoriji 2021. godine, druga nagrada na međunarodnom takmičenju „Bijenale“ u Banja Luci, prve nagrade na „Takmičenju malih pijanista“ u Vranju. Nastupao je u mnogim značajnim salama: Velika sala Kolarčeve zadužbine, Galerija Kolarčeve zadužbine, sala Beogradske filharmonije, sala Studentskog kulturnog centra, Ruski dom, Kombank dvorana. Održao je dva resitala u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti 2020. i 2022. godine. Aktivno nastupa kao solistički i kamerni muzičar. Dobitnik je stipendije za izuzetno nadarene studente kao i stipendije grada Vranja. Usavršao se na majstorskim kursevima kod Zorana Imširovića, Masako Sakai, Zorana Jančića.