„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – koncert gitarista Željka Jovićevića, Alekse Šarčevića i Jovane Anđelković

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

ŽELJKO JOVIĆEVIĆ, gitara

ALEKSA ŠARČEVIĆ, gitara

JOVANA ANĐELKOVIĆ, gitara

Četvrtak, 20 oktobar 2022. godine u 20 časova

Program: Đ. Regondi, A. M. Barios, N. D’Anđelo, Dž. Doulend, F. M. Toroba, D. Bogdanović

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

ministarstvo-kulture-informisanja-srbije_1

Željko Jovićević, rođen je 1999. godine u Užicu. Gitaru počinje da svira sa 12 godina i uspešno završava nižu muzičku školu „Vojislav Lale Stefanovic“ u Užicu za manje od 2 godine, u klasi profesora Nikole Milovanovića. Potom upisuje srednju muzičku školu „Dr. Miloje Milojević“ u Kragujevcu u klasi istoimenog profesora kao najistaknutiji učenik. U toku školovanja je imao prilike da učestvuje da više takmičenja i koncerata, kako solo, tako i u kamernim sastavima. Nakon završene srednje škole, svoje školovanje nastavlja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Aleksandra Hadži-Đorđevića. Pohađao je master-klas časove kod istaknutih domaćih profesora kao što su Darko Karajić, Srdjan Tošić i Vera Ogrizović, pa i evropskih kao što su Tomas Oferman, Kostas Kociolis, Tomas Miler Pering, Hubert Kepel, David Martinez, Rafael Agire, Anabel Montesinos, Nikita Koškin, Marko Tamajo itd. Dobitnik je ovogodišnje stipendije fonda za mlade talente Republike Srbije (Dositeja). Svoje školovanje u vidu master studija nastavlja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Aleksa Šarčević je rođen 2001. godine u Šapcu. Gitaru počinje da svira sa 9 godina. Osnovnu i srednju muzičku školu završava u muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“, u Šapcu, u klasi profesora Stanislava Stanojevića. Trenutno je student na trećoj godini osnovnih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Vere Ogrizović. U dosadašnjem školovanju ostvario je zapažene rezultate na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Prvi solistički koncert održava sa 14 godina. Imao je priliku da se usavršava pohađajući časove kod eminentnih profesora poput Dušana Bogdanovića, Zorana Dukića, Joaquina Clercha, Rafaela Agirea, Sergia Assada, Denisa Azabagića, Jeremy Jouvea, Nikite Koškina, Pavel Steidla, Ištvana Roemera, Srđana Tošića i drugih. Do sada je osvojio preko 40 nagrada, neke od njih su: I mesto na Guitar art festivalu 2019. u Beogradu, I mesto na Transilvania guitar festivalu u Klužu 2019. Rumunija; III mesto na Internacionalnom festivalu gitare u Rustu 2021. Austrija; III mesto na Internacionalnom festivalu gitare u Štutgartu 2019. Nemačka.

Jovana Anđelković, rođena 2001. godine, studentkinja je treće godine Fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Aleksandra Hadži Đorđevića. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završila je u klasi prof. Igora Ivića, u školi “Vatroslav Lisinski” u Beogradu. Ljubav prema klasičnoj gitari i muzici gaji od malena, a u toku svog školovanja postiže brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Neke od najznačajnijih su Laureat na Republičkom takmičenju 2018. godine i 3. mesto na Guitar art festivalu 2020. godine. Nastupala je kao solista, ali i u kamernim sastavima, na književnim večerima, izložbama u galerijama, i drugim kulturno umetničkim događajima u Beogradu. Prvi solistički koncert održala je u Galeriji 73, 2019. godine. Pohađala je master klasove kod mnogih eminentnih klasičnih gitarista kao što su Hubert Kappel, Jeremy Jouve, Thomas Muller Pering, Joaquin Clerch, Costas Cotsiolis…