„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – IRINA PEJOSKA, harfa

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

IRINA PEJOSKA, harfa

Bojana Zagorac, klavir

Četvrtak, 16. decembar 2021. godine u 19 časova

Program: K. Salcedo, H. Renije, K. Debisi, G. Fore, B. Briten

Ulaz je slobodan.

Zbog ograničenog broja mesta i poštovanja epidemioloških mera rezervacije su obavezne:

info@guarnerius.rs ili 069/3612038

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

ministarstvo-kulture-informisanja-srbije_1

Irina Pejoska je rođena 2002. godine u Beogradu. Od svoje sedme godine počinje da se bavi muzikom, krenuvši prvo da svira violinu u Muzičkoj školi “Mokranjac”, da bi posle par godina prešla na harfu u Muzičkoj školi “Stanković”. Najpre je bila u klasi profesorke mr Staše Mirković Grujić, a posle godinu dana prelazi u klasu profesorke mr Ivane Pejoske. Tokom muzičkog školovanja, ostvarila je mnogo priznanja i nagrada. Do sada je osvojila preko 15 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu od kojih je 9 prvih i tri laureata. Ova mlada harfistkinja koja već duže vreme svojim radom i stvaralaštvom skreće pažnju stručne, umetničke javnosti na sebe. Upisala je 2019. godine, sa samo 16 godina, Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi redovnog profesora dr um. Milene Stanišić.
Nastupala je na svim važnijim koncertima Muzičke škole “Stanković”. Gostovala je i u drugim školama, salama i medijski promovisala školu gde god je trebalo. Svakako treba izdvojiti tri nastupa na Kolarcu, povodom proslave Dana škole “Stanković” i učestvovanje na 18. Međunarodnom festivalu harfe u Srbiji gde je održala solistički koncert u svečanoj sali Muzičke škole “Stanković” i imala nastup sa gudačkim orkestrom “Metamorfozis” na samom zatvaranju festivala na Kolarcu. “Lepo izvajani i suptilno izvedeni melodijski prelivi širokog opsega bili su glavna osobina ineterpretacije ove mlade umetnice” su bile reči našeg cenjenog kritičara Srđana Teparića.
2017 godine, proglašena je za đaka generacije u osnovnoj muzičkoj školi “Stanković”.
Posebno se izdvaja njena mala solistička turneja u 2018. godini u kojoj je imala jedan solistički koncert u Beogradu u Galeriji Matice Srba i iseljenika, jedan u Pančevu u Galeriji kulturnog centra i dva izuzetno zapažena solistička koncerta koja je održala u Džakarti, od kojih je jedan bio u koncertnoj dvorani glavnog grada Indonezije, a drugi u izrazito respektabilnom i luksuznom resortu The Sundanese Cultural Village Paseban koji je, ovom instrumentu i muzici u čast, nazvan “Harfa u planini” (“Harp on the Mountain”), a na kojem je prisustvovao i Nj.E. Slobodan Marinković, ambasador Republike Srbije u Indoneziji. O njenim uspesima snimljeni su prilozi za televiziju i radio i objavljivani članci u novinama.

Pored solističkih nastupa. ova mlada umetnica se vešto pokazala i u orkestarskom izvođenju kao i u izvođenju kamerne muzike. Nastupala je sa Dečjom filharmonijom kao gost na tradicionalnom novogodišnjem koncertu u Sava Centru i sa orkestrom Muzičke škole “Josip Slavenski” na koncertu u Narodnom pozorištu” u Beogradu. Sa kamernom muzikom Irina je nastupala na raznim međunarodnim i republičkim takmičenjima, na kojima je i osvajala nagrade.

2019. godine, Irina Pejoska, dobitnica je Svetosavske nagrade koju dodeljuje Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, za izuzetne rezultate koje je ostvarila do sada. Ovakvo jedno prestižno priznanje je svakako potvrda da Irina ide dobrim putem.

Na 19. Međunarodnom festivalu harfe „Imaš li i ti žicu?“ u sali Kolarčevog univerziteta, pokazala je svoje umeće u različitim žanrovima nastupajući u džes ansamblu, kamernom kvartetu studenata i profesora uz pratnju gudačkog orkestra Metamorfozis. Kao dokaz izuzetno uspešnog nastupa na tom koncertu je i ostvarena nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za nastup sa kvartetom i izvedbom dela Božidara Obradinovića „San, svetlost i kretanje“

U saradnji sa modnom dizajnerkom Draganom Ognjenović, koja inače učestvuje u njenom vizuelnom identitetu, 2020. godine održava solistički koncert na otvorenom.

Pored spomenutih nagrada, priznanja i nastupa, Irina je pohađala master kurseve kod eminentnih harfista kao što su Irina Cink (Švajcarska), Olga Ševelevič (Rusija), Emanuela Del Sponti (Italija) i Ijan Džons (Velika Britanija), kao i Međunarodnu letnju Školu “HarpMaster” u Švajcarskoj i kad god za to ima priliku radi na usavršavanju svog znanja.