„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – ATANASIJA STANIŠIĆ, violina

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

ATANASIJA STANIŠIĆ, violina

KATARINA NIKOLIĆ, klavir

Sreda, 23. decembar 2020. u 15:30 časova

Gost koncerta:

Stefan Gavrilović, violončelo

Program:  S. Prokofjev, D. Šostakovič

Ulaz je slobodan.

Zbog ograničenog broja mesta i poštovanja epidemioloških mera rezervacije su obavezne: info@guarnerius.rs ili 069/3612038

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Atanasija Stanišić rođena je 1995, a violinu svira od svoje šeste godine. Završila je osnovnu i srednju muzičku školu „Kosta Manojlović” u Zemunu, u klasi prof. Jelisavete Gagić, kao đak generacije, kao i Filološku gimnaziju u Beogradu. Trenutno je student master studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Jasne Maksimović. Osvajala je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, od kojih se izdvajaju prva nagrada na Festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici 2010, prva nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola 2014, a dva puta je ponela zvanje laureata ‒ na Muzičkom festivalu u Aranđelovcu 2014. i na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu 2015. godine. Učestvovala je na festivalima Boljšoj, BEMUS, NIMUS, Bunt, Mokranjčevi dani, Arlem. Član je kamernih ansambala „Taurunum” i „Muzikon”. Učestvovala je na festivalu Atlantic coast u Portugalu 2016, kao i u projektu Beogradske filharmonije „Filhademija”. Kao solista  nastupala je u Kazinskoj dvorani u Mariboru, Crkvi sv. Sofije u Ohridu, Teatru del Akvia u Fermu (Italija), sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, i u drugim značajnim salama u Beogradu. Učestvovala je na majstorskim radionicama kod: Olega Pohanovskog, Jurija Žislina, Stefana Milenkovića, Tatjane Balašove. Nosilac je nagrade Olivera Đurđević Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu za značajan doprinos kamernoj muzici.

Katarina Nikolić je rođena u Nikšiću 1997. godine. Klavir je počela da svira sa sedam godina i osnovno muzičko obrazovanje je stekla u Muzičkoj školi ,,Dara Čokorilo“ u Nikšiću u klasi prof. Veselinke Šubarić. Srednju školu je završila u Muzičkoj školi ,,Stanković“ u klasi prof. Ivane Matijević. Osnovne akademske studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Sinadinovića sa prosekom 9,76. Tokom svog školovanja Katarina je pohađala brojne majstorske kurseve kod renomiranih pijanista i pedagoga: Dejana Sinadinovića, Jokut Mihajilović, Nevene Popović, Vedrane Kovač, Borisa Kraljevića. Od svoje osme godine učestvuje na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima sa kojih ima preko dvadeset nagrada u disciplinama klavir solo i kamerna muzika, od kojih se izdvajaju: prva nagrada na Republičkom takmičenju mladih talenata Crne Gore u disciplini klavirski duo 2007, prva nagrada na takmičenju ,,Josip Slavenski“ u Novom Sadu 2012. (disciplina klavir solo), prva nagrada na Republičkim takmičenjima 2015. i 2016. (kamerni ansambl i solo klavir), prva nagrada na Međunarodnom takmičenju u Tivtu 2016. i laureat na istom takmičenju 2018. Katarina je svirala u različitim kamernim sastavima (klavirski duo, duo klavir-violina, duo klavir-harmonika, trio sa dva glasa). Sa orkestrom Muzičke škole ,,Dara Čokorilo“ je izvodila Sen Sansov ,,Karneval životinja“. Nastupala je u sali Kolarčeve zadužbine, galeriji Artget, Centru lepih umetnosti Gvarnerijus i drugim značajnim salama u Beogradu, kao i u svim značajnim salama u Nikšiću i Podgorici. Nosilac je nagrade Olivera Đurđević Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu za značajan doprinos kamernoj muzici.