„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – ANGELINA NIKOLIĆ, flauta, NEMANJA EGERIĆ, klavir

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

ANGELINA NIKOLIĆ, flauta

NEMANJA EGERIĆ, klavir

Četvrtak, 10. novembar 2022. godine u 20 časova

Program: J. S. Bah, K. Debisi, S. Prokofjev

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

ministarstvo-kulture-informisanja-srbije_1

Flautistkinja Angelina Nikolić, Osnovne i Master studije je završila na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof. dr Jelene Jakovljević sa najvišom ocenom iz glavnog predmeta. Godine 2020. upisuje doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ljubiše Jovanovića.
Tokom dosadašnjeg školovanja ostvaruje zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju: I nagrada na Susretima flautista Tahir Kulenović u Valjevu (2012); I nagrada na takmičenju Petar Konjović u Beogradu (2016); I i II nagrade na takmičenju Davorin Jenko u Beogradu (2015 i 2019).
Aktivno se bavi solo, kamernim i orkestarskim izvođenjem, nastupajući u svim značajnim salama Srbije. Kao solista nastupala je sa Niškim simfonijskim orkestrom izvodeći dela Doplera i Mocarta. U 2018. godini postaje član baroknog tria Noir (sa flautistkinjom Jelenom Jakovljević i pijanistkinjom Anitom Stanković) sa kojim koncertira širom Srbije. Od 2019. redovno nastupa u duu Syrinx sa pijanistom Nemanjom Egerićem sa kojim izvodi novija dela za flautu i klavir. Kao član orkestara nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Niškim Simfonijskim orkestrom, Orkestrom Opere i teatra Madlenijanum i Makris orkestrom na projektima i festivalima kao što su Musica RIVA, Filhademija, Bemus, pod vođstvom dirigenata Fabrisa Bolona, Danijela Rajskina, Predraga Goste i Dejana Savića. Usavršavala se kod eminentnih profesora kao što su Mihael Kofler, Andras Adorjan, Peter Lukas Graf, Mišel Belavans, Ori Šneor, Martin Falenbok, Dejan Gavrić, Marija Đurđević Ilić. Pedagoško iskustvo stiče radom u Muzičkoj školi „Vladimir Đorđević“ u Jagodini i u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“ na Kosovu i Metohiji. U 2021. godini ostvaruje stručni angažman kao istraživač-pripravnik na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Pijanista Nemanja Egerić, Osnovne i Master studije je završio u klasi prof. Miroslava Dacića, dok je post-diplomske studije završio na muzičkoj akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci u klasi Bruna Kanina. Završio je doktorske akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Maje Rajković. Trenutno je student post-diplomskih studija za savremenu muziku na akademiji Academia di musica Pinerolo u klasi Emanuela Arćulija.

Tokom i nakon školovanja učestvovao je na takmičenjima gde je osvajao brojne nagrade, među kojima se ističu: Laureat IV pijanističkog takmičenja ULJUS, Prva nagrada na pijanističkom takmičenju Klavitas, Laureat takmičenja za savremenu muziku ReConstruction 2, Druga nagrada na takmičenju savremene muzike INSAM. Od posebnih priznanja ističe se nagrada „Stanojlo Rajičić“ koju dodeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti za najuspešniji koncert sezone (2018/2019) galerije SANU; zatim nagrada iz fondacije „Muzičke vizije Ivana Jevtića“ za veliki dorinos u izvođenju savremene muzike, kao i godišnja nagrada „Nevena Popović“ za najznačajnije umetničko ostvarenje u 2021. godini. U 2022. godini UMUS ga odlikuje nagradom za najboljeg mladog umetnika.

Kao solista i kamerni muzičar koncertira u Švajcarskoj, Italiji, Makedoniji, BiH, kao i u svim prestižnim salama Srbije. Nastupa na domaćim i međunarodnim festivalima kao što su Lucern Piano Festival, Musica al Ponte, Piano City, CONVIVIUM MUSICUM, Međunarodna tribina kompozitora, BUNT, i dr. Premijerno je u Srbiji izveo značajna klavirska dela Olivijea Mesijana, Lučana Berija, Džonatana Harvija, Luđi Nona, Đerđa Kurtaga i Ivana Fedelea.
Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Momo Kodame, Pjera Sublea i Pitera Hila. Od 2019. godine zaposlen je na Fakultetu umetnosti u Nišu kao stručni saradnik.