„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – koncert violinista Stefana Petrovića i Veronike Mone Bogić

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

STEFAN PETROVIĆ, violina

Katarina Hadži Antić, klavir

VERONIKA MONA BOGIĆ, violina

Uki Ovaskainen, klavir

Program: K. Debisi, M. Ravel, E. Isaj, P. I. Čajkovski

Utorak, 06. decembar 2022. godine u 20 časova

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije

logo_60x120-2

Stefan Petrović je rođen 1999. godine. Nižu i srednju muzičku školu „Josip Slavenski“ je završio u Beogradu u klasi profesorke Danice Kortus.

Učestvovao je na velikom broju takmičenja u republici Srbiji i na međunarodnim manifstacijama violine na kojima je osvojio preko 30 prvih nagrada i laureata.

Od malena se isticao svojim muzičkim talentom i uvek dostojno predstavljao škole na manifestacijama koje nisu bile takmičarskog karaktera. Nastupao više puta u renomiranim salama, kao što su Galerija i Velika sala Kolarca, SKC Beograd, Sinagoga Novi Sad, Sala Ljubljanske filharmonije, Galerija „ArtGet“, sala muzičke škole u Kielceu – Poljska, sala Madridskog konzervatorijuma – Španija kao i Katedrala u Milanu – Italija . Učestvovao je na majstorskim radionicama profesora Dejana Mihajlovića, Tatjane Balašove, Timura Meljnika, Mateje Marinkovića, Ilje Gruberta i Zorana Milenkovića… U oblasti kamerne muzike osvojio je veliki broj nagrada u klasi profesora Miroljuba Anrađelovića Rasinskog.

Trenutno je na četvrtoj godini studija violine na FMU u Beogradu u klasi profesora Marka Josifoskog.

Veronika Mona Bogić rođena je 2004. u Beogradu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je pohađala u SMŠ “Kosta Manojlović“ u klasi profesorke Ane Ilijoske Bogić. Trenutno je student na FMU u Beogradu u klasi prof. Maje Jokanović. Dobitnica je mnogobrojnih prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima od kojih izdvajamo: Laureat  takmičenja “Arthur Grumiaux 2015, (Namur, Belgija) , Laureat i apsolutni pobednik svih kategorija na takmičenju “Ohridski Biser“ 2016 (Ohrid, Makedonija), Laureat takmičenja “Antonio Salieri“ 2019, (Lenjago, Italija), nagradu „Guseppe Magnani“ za virtuozitet, nagradu  udruženja „Vizantija“ za izuzetna zalaganja u oblasti umetnosti kao i Dositejevu nagradu za postignute rezultate na takmičenjima… Sa 11 godina počela je svoju prvu turneju solističkih koncerata koji su se izveli u Beogradu, Čačku, Valjevu, Mostaru, Splitu, Makarskoj, Trstu, Kopru, Piranu, Izoli, Sežani, Novoj Gorici itd, a od tada je nastupala u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Austriji, Ukrajini, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, BiH, Crnoj Gori… Nastupala je kao solista sa orkestrima: “Dušan Skovran“, Simfonijskim orkestrom RTS, kamernim orkestrom u okviru festivala „Conques La Lumiere du Roman“ u Francuskoj, Janaček kamernim orkestrom iz Češke, orkestrima Art Linka i Master Art Akademije, kao i Zrenjaninskim Kamernim Orkestrom. Od 2021. godine je stipendista Fondacije Dobar Glas i imala je priliku da učestvuje na masterklasu sa maestrom Nemanjom Radulovićem, Stefani Fontanarosom i Ksenijom Milošević u Ečkoj nastupajući kao solista sa Zrenjaninskim Kamernim Orkestrom, a 2022. godine sa ansamblom „Double Sense“ Nemanje Radulovića, kao i Zagrebačkim Kamernim Orkestrom u okviru festivala “Maxima Musica” u Zagrebu. Iste godine u oktobru je nastupila kao solistkinja na “Festivalu Ljubljana” u Sloveniji. Snimala je za TV Galaksiju, N1, RTS, TV Kopar, TV Kotor, HRT, Radio Sloveniju. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod prof. Zorana Milenkovića, Marka Josifoskog, Dore Švarcberg, Nemanje Radulovića, Timura Meljnika, Tatjane Balašove, Igora Tkačuka, Adriana Pincarua, Miča Dimitrova, Dragana Sredojevića, Pitera Hankea…