„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – koncert gitarista Milice Ristić, Matije Bajića i Borisa Popovića

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

MILICA RISTIĆ, gitara

MATIJA BAJIĆ, gitara

BORIS POPOVIĆ, gitara

BOJANA ZAGORAC, klavir

Četvrtak, 22. decembar 2022. godine u 20 časova

Program: M. M. Ponse, H. Rodrigo, A. Pjacola, M. Kastelnuovo-Tedesko

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije

logo_60x120-2

Milica Ristić rođena je u Beogradu 2001. godine. Svoje osnovno muzičko obrazovanje završila je u klasi prof. Milice Stepanoski u Muzičkoj školi „Nevena Popović”, a srednje u Muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković” u Beogradu, u klasi prof. Milkice Ponjavić. Trenutno je student treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Tošića. Tokom svog školovanja, učešćem na republičkim i međunarodnim takmičenjima, osvojila je preko 30 nagrada i priznanja, među kojima se ističu: Prve nagrade na Rebuličkom takmičenju ZMBŠS (2012,2014,2016,2018), Drugo mesto na Gitar Art festivalu (Beograd, 2020), Specijalna nagrada na 23. Festivalu “Akad. Marin Goleminov” (Bugarska, 2019), 1. mesto na „Sarajevo International Guitar Festival”-u (BiH, 2019), 3. mesto na međunarodnom „Pleven Guitar Festival”-u (Bugarska, 2019) kao i laureati na Klasik Art festivalu (Šabac), Naisus gitar festivalu (Niš) i Vojvođanskom festivalu gitare (Novi Sad). Nastupajući kao solo izvođač, a i kao član kamernih sastava, Milica je imala prilike da nastupa u najznačajnijim salama u Srbiji kao što su: Kolarčeva zadužbina, Skupština grada Beograda, Istorijski muzej Srbije, Studentski kulturni centar, Ruski dom… Prvi solistički koncert održala je u junu 2019. godine na Siciliji, u okviru ,,Solarino International Festival”-a. Iste godine, postala je stipendista platforme “EuroStrings”, uz čiju podršku je dobila priliku da se takmiči i usavršava kod eminentnih profesora na festivalu „José Tomás Villa de Petrer” u Španiji. U okviru ovog troetapnog takmičenja sa starosnim ograničenjem do 21. godine, postigla je zapažene rezultate plasiravši se u finale. Tokom dosadašnjeg školovanja, usavršavala se na seminarima kod najznačajnijih domaćih i stranih gitarista među kojima su: Judicael Perroy, Aniello Desiderio, Dušan Bogdanović, Margarita Escarpa, József Eötvös, András Csáki… Od 2020. godine redovni je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u okviru programa za izuzetno nadarene učenike i studente. Takođe, bila je i stipendista EuroStrings platforme, Fonda za mlade talente Republike Srbije (Dositeja) i Fonda za mlade talente grada Beograda.

Matija Bajić (2000) osnovno muzičko obrazovanje započinje u OMS “Grocka” u klasi profesora Samira Dahića. Nakon završenog osnovnog muzičkog obrazovanja upisuje MŠ „Josip Slavenski“ u klasi profesora Slobodana Milivojevića. Dobitnik je preko 25 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju: drugo mesto na Guitar Art festivalu 2018. godine, treće mesto na Guitar Art festivalu 2017, dve prve nagrade na Vojvođanskom festivalu gitare 2017, 2018, dve prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih skola Srbije 2016 i 2018, prvo mesto na Tremolo festivalu gitare u Skoplju 2022. Nastupao je u brojnim salama u zemlji i inostranstvu kao sto su sala Kolarčeve zadužbine, umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Sava Centar, SKC, Muzej Narodnog pozorišta i druge. Dobitnik je stipendije Fondacije za mlade talente grada Beograda 2017. godine.  Takođe, Matija se usavršavao kod eminentnih domaćih i stranih umetnika među kojima se izdvajaju Srđan Tošić, Nemanja Ostojić, Alexander Swete, Francisco Bernier, Aleksandar Hadži-Đorđević, Darko Karajić i Miloš Janjić. Trenutno je četvrta godina Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Vere Ogrizović.

Boris Popović je rođen 2000. godine u Banja Luci. U školskoj 2018/19 godini završava svoje srednjoškolsko obrazovanje u muzičkoj školi „Vlado Milošević“ u Banja Luci u klasi profesorice Ljiljane Milić u čijoj klasi je završio i Osnovnu muzičku školu. Usavršavao se kod eminentnih gitarista, među kojima su: Zoran Krajišnik, Anders Miolin, Gabriel Bianco, Srđan Tošić, Paolo Pegoraro, Pepe Romero, Sergio Assad, Lukasz Kuropaczewski… Učestvovao je na preko deset međunarodnih i republičkih takmičenja na kojima je ostvario zapažene rezultate. Neke od najznačajnijih nagrada su: drugo mjesto (prvo nije dodijeljeno) na Sarajevo Internacional Guitar Festu 2019. godine u kategoriji do 22 godine; četvrto mjesto u finalnoj etapi na Guitar Art Festival – u u Beogradu; treće mjesto na Zagreb Guitar Festu 2017. godine; treće mjesto na Guitar United Fest – u u Istočnom Sarajevu 2017. godine; Druga nagrada na Omiš guitar Festu 2017 godine; Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju 2016 i 2014 godine.  Tokom školovanja je imao tri solistička koncerta u Banja Luci, solistički koncert 2021. godine u Centru lepih umetnosti „Guarnerius“ te je učestvovao na brojnim nastupima i koncertima kako u zemlji tako i inostranstvu.  Svoje školovanje nastavlja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Srđana Tošića.

Bojana Zagorac, rođena u Beogradu, diplomirala je i magistrirala Klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Srđana Grbića. Usavršavala se u Francuskoj na Evropskom konzervatorijumu muzike u Parizu u klasi prof. Igora Laska. Pohađala je majstorske kurseve Arbo Valdme u Sarajevu, Konstantina Boginoa u Beogradu i Suzan Roš u Parizu.

Dobitnik je više nagrada sa republičkih i saveznih takmičenja ,kao i nagrade za najbolju interpretaciju iz fonda ’Katarina Aćimović’ 1982. i 1984. godine. Nastupala je kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik širom zemlje i inostranstva. Sarađivala sa istaknutim muzičarima,violinistom Stefanom Milenkovićem, Bregenc-Austrija, flautistomMiomirom Simonovićem, Somborske muzičke večeri, koncerti u Skupštini grada, ciklus Zvuci Senjaka itd., perkusionistom Srđanom Palačkovićem, muzika za udaraljke i klavir u SKC-u, trubačem Mladenom Đorđevićem, Nacionalna koncertna sezona, Dom Omladine –Podgorica.
Nastupala je kao klavirski saradnik na brojnim međunarodnim takmičenjima, Rim-međunarodno takmičenje flautista 1997. god.
Đenova-međunarodno takmičenje, N.Paganini –violina 1996. god.
Tonbridž-Engleska, međunarodno takmičenje flautista 1996. god.
Ostvarila rad i nastup sa svim polaznicima majstorske škole flaute, profesora Ljubiše Jovanovića, u sali Umetničke Galerije Zrenjanin, 2000. god.

Od 1989. i 1994. god. Muzička škola ’Kosta Manojlović’ Bojani Zagorac dodeljuje nagradu za izuzetne rezultate postignute u nastavi i koncertnim aktivnostima učenika. Bojana Zagorac je zvanični klavirski saradnik od osnivanja Festivala Harfe, kao i međunarodnog takmičenja za harfiste koje se svake godine održava u Beogradu.
Povodom pedesetogodišnjice UN, 1996. god., zajedno sa flautiskinjom Marijom Raičković,održala je koncert u svečanoj sali UN u Njujorku.
Godine 1996. zasniva radni odnos na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na poliinstrumentalnoj katedri kao umetnički saradnik,a 2003, god. napreduje u zvanje višeg umetničkog saradnika dok 2007. god. postaje samostalni umetnički saradnik i sekretar katedre. Sa studentima ostvaruje veliki broj zapaženih nastupa na koncertima,festivalima i takmičenjima. Ujedno 1997., 2008., 2012. i 2014. god. Fakultet muzičke umetnosti joj dodeljuje zahvalnicu za izuzetne rezultate.