„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“ – gudački kvartet „MERAKI“

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

GUDAČKI KVARTET „MERAKI“

Violeta Ćirić, violina

Nada Šarković, violina

Ena Vaganek, viola

Magdalena Matić, violončelo

Petak, 02. decembar 2022. godine u 20 časova

Program: J. Hajdn, L. v. Betoven, A. Dvoržak

Gost koncerta: Isidora Simović, klavir

Ulaz je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

ministarstvo-kulture-informisanja-srbije_1

Gudački kvartet Meraki osnovale su Violeta Ćirić, Nada Šarković – violine, Ena Vaganek – viola i Magdalena Matić – violončelo, i zajedno nastupaju od 2020. godine. Iako mlad ansambl, od svog osnivanja do danas, Meraki kvartet je održao veliki broj nastupa u Srbiji i inostranstvu, kako na pojedinačnim koncertima, tako i u okviru više festivala. Pored koncerata u Beogradu (Kolarčeva zadužbina, Centar lepih umetnosti Gvarnerius, SKC, UK Parobrod, Jevrejska opština, Društveni centar KROV, KC Čukarica, Galerija N.EON, Hrišćanska Adventistička Crkva itd.), Kragujevcu (Galerija Narodnog muzeja), Smederevskoj Palanci (Narodni muzej), kvartet je nastupio na obeležavanju dana rođenja Stevana St. Mokranjca u Negotinu (Galerija Doma Kulture), na Kvartetijadi (Jevrejska opština), kao i na manifestaciji ARLEMM u Beogradu, i u okviru samog ARLEMM festivala(2021, 2022) u Arilju, gde je kao dobitnik stipendije imao čast da se usavršava na masterklasu kod profesora Katarine Popović i Emilija Percana. Meraki kvartet je učestvovao i na Festivalu kamerne muzike (Novi Sad) u okviru koncerta Mladi talenti. Od strane Katedre za kamernu muziku, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kvartet je nagrađen koncertom u okviru ciklusa FMU i Gvarnerijus nagrađuju koji je održan u novembru 2021. godine. U sezoni promenadnih koncerata Beogradske promenade u 2022. godini, kvartet je u martu održao koncert u Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca. U julu 2022. godine, kvartet je održao koncert u okviru festivala Toppenkurset i Festspillene Helgeland u Norveškoj. Tokom boravka u Norveškoj, kao dobitnice stipendije, imale su priliku da se usavršavaju kod Gunhild Nordahl (Gunnhild Oddbjørnsdatter Nordahl), Maksvel kvarteta (Maxwell Quartet) i maestra Nikolasa Kartija (Nicholas Carthy). U avgustu 2022. godine, učestvovale su na manifestaciji Art Okupacija u Somboru, gde su održale koncert. Održale su koncert u sklopu 6. Međunarodnog festivala kamerne muzike u Vršcu u septembru 2022. godine. Pored već pomenutih, Meraki kvartet se do sada usavršavao kod pedagoga Nataše Petrović, Mirjane Nešković, Ladislava Mezeia, Tomaša Pokšivinjskog i Vide Vujić. Članice kvarteta trenutno su studenti master, specijalističkih i doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za kamernu muziku, u klasi prof. Katarine Popović.

Violeta Ćirić je rođena 1994. godine u Beogradu. Violinu je počela da svira sa devet godina. Nižu i srednju muzičku školu je završila u MŠ “Davorin Jenko“ u Beogradu, u klasi prof. Marije Kovačević. Srednju školu je završila na dva odseka, vokalno-instrumentalnom i teoretskom, kao đak generacije. Tokom svog školovanja je, kao solista i kao član kamernog ansambla, učestvovala na raznim republičkim i međunarodnim takmičenjima, gde je osvojila brojne prve, druge i treće nagrade. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na gudačkom odseku, u klasi prof. Marije Misite. Tokom svog školovanja je pohađala majstorske kurseve kod Tatjane Balašove, Stefana Milenkovića, Ye-Eun Choi, Suyoen Kim…  Nastupala je kao član raznih omladinskih simfonijskih orkestara u Srbiji i inostranstvu. Takođe je nastupala i kao član profesionalnih simfonijskih i kamernih orkestara: Beogradski simfoničari (član od 2014), Gudački orkestar Metamorphosis (2016-17), Beogradska filharmonija (2018-19), Crnogorski simfonijski orkestar (2018), Jevrejski kamerni orkestar (2021), Kamerni orkestar 13 gudača (2022). Sklonost ka kamernoj muzici je pokazala tokom niže i srednje muzičke škole, kada je bila član više sastava: duo sa klavirom, violinski duo, trio sa flautom i klavirom, gudački trio. Sklonost prema kamernoj muzici se još više pokazala tokom osnovnih i master studija, kada je svirala u više različitih sastava – gudački duo, gudački kvartet, klavirski trio, klavirski kvintet, sa kojima je aktivno nastupala u periodu 2014-18. god. Godine 2020. je, zajedno sa Nadom Šarković – violina, Enom Vaganek – viola i Magdalenom Matić – violončelo, osnovala gudački kvartet Meraki, sa kojim često nastupa po Srbiji i inostranstvu, kako na pojedinačnim koncertima, tako i u okviru više festivala. Trenutno  je student doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za kamernu muziku, u klasi prof. Katarine Popović, i radi u MŠ “Davorin Jenko”, kao nastavnik violine i kamerne muzike.

Nada Šarković je rođena u Kosovskoj Mitrovici 1996. godine gde stiče osnovno muzičko obrazovanje na odseku za violinu muzičke škole „Miodrag Vasiljević“. Školovanje nastavlja u srednjoj muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, u klasi prof. Zorice Kukin. Prvi ciklus studija, u svojstvu redovnog studenta, završila je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci na odseku za violinu u klasi prof. mr Ivana Otaševića. Tokom studija bila je nosilac ERASMUS stipendije i usavršavala se na Konzervatorijumu “Giuseppe Tartini” u Trstu (Italija) u klasi prof. Diane Mustee. Kao solista, usavršavala se na majstorskim kursevima kod prof. Gorana Kentere (Srbija), Valerija Sokolova (Ukrajina), Jozefa Špačeka (Češka), Emilia Percana, Fedora Rudina i Krištofa Baratija. Tokom školovanja nastupala je na mnogim takmičenjima, koncertima, seminarima i drugim kulturim manifestacijama. U okviru koncertnih aktivnosti nastupala je na koncertnim podijumima Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Italije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Kine. Kao član orkestra učesnica je festivala „MusicaRiva“ (Italija), „Kapos Fest“ (Mađarska), „ArtLink“ (Beograd), Internacioalnog muzičkog festivala mladih u Bratislavi (Slovačka), i festivala „Strings“ (Srbija). Član je Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“ (Beograd), Srpske omladinske filharmonije „Naissus“ (Niš), Kamernog orkestra „Strings“ (Leskovac), Banjalučke filharmonije (Banja Luka, BIH), orkestra „Camerata Potemkin“ i ansambla „Dominant“ u Trstu, te orkestra „Doc Live“ sa kojim je nastupala 2019. godine u okviru redovne koncerte sezone i turneje u Kini. Sarađivala je sa brojnim dirigentima kao što su Branka Radošević Mitrović, Đorđe Pavlović, Vesna Šouc, Andrea Gasperin, Isaac Karabtchevsky, Lukas Pohunek, Ricardo Casero, Ognjen Bomoštar, Emir Mejremić, Stefan Zekić, Carlo Donadio, te solistima: Istvan Vardai, Fedor Rudin, Alessandro Goldoni, Yao Bohui, Dunja Simić, Jadranka Jovanović, Sanja Kerkez, Yury Revich i drugi. Takođe, član je Muzičko-Opersko-Teatarske-Organizacije (MOTO), u okviru projekta Opera:Past,Present,Perfect. Trenutno je član gudačkog kvarteta „Meraki“, zajedno sa Violetom Ćirić, Enom Vaganek i Magdalenom Matić, kao i student Master studija violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. dr Marije Špengler.

Ena Vaganek je završila nižu i srednju muzičku školu Stanković, u klasi prof. Tanje Petrović. Osnovne studije viole završila je na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi prof. Saše Mirkovića. Nakon toga je završila master studije kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Katarine Popović. Za vreme studija na fakultety, imala je veliki broj nastupa kako solo, tako i u kamernoj muzici i orkestru. Trenutno je student master studija viole, na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi prof. Nataše Petrović i specijalističkih studija kamerne muzike na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Katarine Popović.
Na polju kamerne muzike usavršavala se na majstorskim kursevima kod Emilia Percana, Vide Vujić, Maksvel kvarteta (Maxwell quartet), Nikolasa Kartija (Nicholas Carthy), Tomaša Pokšivinjskog, Gunhild Nordahl (Gunnhild Oddbjørnsdatter Nordahl). Usavršavala se kod istaknutih violinista/violista, kao što su: Dejan Mlađenović, Nemanja Marjanović (Srbija), Lazar Miletić (Srbija / Norveška), Hakan Olson (Håkan Olsson – Švedska), Darius Korc (Dariusz Korcz – Poljska), Simon Bernardini (Nemačka). Orkestarsko iskustvo sticala je u mnogobrojnim orkestrima u Srbiji i inostranstvu: Ansambl Metamorphosis, Beogradski simfoničari (Srbija) Deutsche Skandinavische Jugend Philharmonie, Internationale Junge Orchesterakademie (Nemačka), Toppenkurset (Norveška), DocLive Phliharmonie (Kina), WBYO – Western Balkans Youth Orchestra (Nemačka/ Albanija). Kao kamerni muzičar nastupala je na brojnim festivalima : Festival kamerne muzike (Novi Sad) u okviru koncerta Mladi talenti, obeležavanje dana rođenja Stevana St. Mokranjca (Negotin), Kvartetijada (Beograd), manifestacija ARLEMM u Beogradu, i u okviru samog ARLEMM festivala (2021, 2022, Arilje), Toppenkurset i Festspillene Helgeland (Norveška), manifestacija Art Okupacija (Sombor), 6. Međunarodni festival kamerne muzike (Vršac). Tokom prethodnih godina, kao kamerni muzičar nastupala je u brojnim kamernim sastavima, od čega bi posebno izdvojila gudački kvartet „Meraki“. 2020. godine, zajedno sa Violetom Ćirić, Nadom Šarković i Magdalenom Matić osnovala je gudački kvartet „Meraki“ sa kojim je ostvarila veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu. Pored koncerata u Beogradu (Kolarčeva zadužbina, Centar lepih umetnosti Gvarnerius, SKC, UK Parobrod, Jevrejska opština, Društveni centar KROV, KC Čukarica, Galerija N.EON, Hrišćanska Adventistička Crkva itd.), Kragujevcu (Galerija Narodnog muzeja), Smederevskoj Palanci (Narodni muzej). Od strane Katedre za kamernu muziku, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, kvartet je nagrađen koncertom u okviru ciklusa FMU i Gvarnerijus nagrađuju koji je održan u novembru 2021. godine. U sezoni promenadnih koncerata Beogradske promenade u 2022. godini, kvartet je u martu održao koncert u Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca. Tokom 2021. godine, radila je u Muzičkoj školi „Božidar Trudić“ u Smederevskoj Palanci kao nastavnik violine

Magdalena Matić je rođena 1997. godine u Beogradu. Violončelo je počela da svira sa 8 godina u muzičkoj školi ,,Josip Skavenski’’ u klasi prof. Jelene Popović, u čijoj je klasi završila i srednju školu. Školovanje nastavlja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde 2020. godine završava osnovne studije u klasi prof. Dejana Božića. Tokom školovanja imala je prilike da se usavršava na kursevima renomiranih violončelista kao što su Denis Šapovalov (Rusija), Denis Severin (Ukrajina-Švajcarska), Atanas Krastev (Bugarska), Razvan Šuma (Rumunija), Ksenija Janković (Srbija-Nemačka).
Tokom školovanja učestvovala i osvajala nagrade na mnogobrojnim festivalima i takmičenjima kao solo, kamerni i orkestarski izvođač. Od novembra 2021. član je gudačke reprezentacije mladih pod vođstvom Stefana Milenkovića, sa kojom redovno nastupa u zemlji i inostranstvu. Godine 2020. je, zajedno sa Violetom Ćirić – violina, Nadom Šarković – violina i Enom Vaganek – viola, osnovala gudački kvartet Meraki, sa kojim često nastupa po Srbiji i inostranstvu, kako na pojedinačnim koncertima, tako i u okviru više festivala. Trenutno pohađa master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na gudačkom odseku u klasi prof. Dragana Đorđevića, i doktorske studije na odseku za kamernu muziku u klasi kod prof. Katarine Popović.