Ciklus koncerata „Jovan Kolundžija predstavlja“ – Anđela Dinić, klavir

Ciklus koncerata

„Jovan Kolundžija predstavlja“

ANĐELA DINIĆ, klavir

фото

Petak, 16. jun 2023. godine u 20 časova

Program: A. Dinić, K. Debisi, J. Brams, F. Šopen

Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta:

 info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Anđela Dinić rođena je u Beogradu 01.05.2001. Osnovne studije klavira završila je sa dvadeset godina na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao student generacije i sa najvišim ocenama (prosek 10.00), u klasi prof. Lidije Stanković. Godinu dana kasnije (2022) završava sa istim uspehom i master studije i upisuje doktorat na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Od malena je pokazivala interesovanje ka svim vidovima umetnosti. Sa tri i po godine bila je najmlađa učenica pripremnog razreda za klasičan balet pri Baletskoj školi „Lujo Davičo“. Sa četiri godine postala je član dečjeg hora „Kolibri“ i bila solista sve do 2015. godine. Ostaće zabeleženo da beogradski festival pevanja, pod nazivom „Zlatna sirena“, nikada pre nije imao jednog pobednika sa toliko specijalnih prvih nagrada: Anđela je bila pobednica 2009, 2010, 2011. i 2012. godine. Snimila je i svoj solistički album pod nazivom „Moj svet“ za PGP RTS (2014), na kome je otpevala 10 pesama – neke od njih je i sama komponovala, a za neke je pisala tekst.
Osnovnu muzičku školu upisala je godinu dana pre polaska u redovnu školu. Posle nekoliko meseci učenja u klasi prof. Smilje Josifoski osvaja Prvu nagradu (99 poena) na takmičenju „Mali virtuoz“ (2008). Od 2013. godine je u klasi prof. Ivane Jasić. Redovno je osvajala prve nagrade na svim školskim takmičenjima. Na Republičkom takmičenju iz klavira takođe je imala uspeha – Prva nagrada 2015. i 2017. godine. Na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Smederevo osvajala je prve nagrade (2014, 2015, 2016, 2017), kao i Specijalne nagrade za izvođenje dela F. Šopena (2016, 2017). Na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu osvajala je dva puta II mesto (2012, 2016).
Srednju školu je završila kao đak generacije i Vukovac. Kao jedna od 10, među više od 500 đaka generacije iz cele Srbije i Republike Srpske, dobila je stipendiju za besplatno školovanje na ITAcademy, koje je uspešno završila i stekla zvanje sertifikovanog audio i video dizajnera.
Kao student FMU, u klasi prof. Lidije Stanković, osvojila je I nagradu i Zlatnu plaketu na Međunarodnom takmičenju „Janez Matičič“ u Ljubljani (2018). Na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu (2019) osvojila je I nagradu i titulu Laureata svih starijih kategorija, a iste godine postaje još jedan Laureat – osvaja I nagradu u Sarajevu na Internacionalnom takmičenju pijanista „Memorijal Matusja Blum“.
Takođe, 2019. godine jedan je od pobednika nagradnog konkursa „Nescafe 3in1 generacija“ (2019), na kom je učestvovalo preko 100 mladih talenata.
Posebno se ističu II nagrada, kao i Nagrada publike, na desetom Memorijalu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu (2021). U 2022. godini još jednom osvaja I nagradu u Sarajevu na Internacionalnom takmičenju pijanista „Memorijal Matusja Blum“, a nakon toga biva dvostruko nagrađena na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Banjalučki bijenale“ (2022) – osvaja I nagrade i titulu Laureata u dve različite kategorije: VII (studentska) i VIII kategorija (bez starosnih ograničenja). Na nedavno održanom pijanističkom takmičenju u Trebinju – „Trebinje Classic“ (2023), dobitnica je još jedne I nagrade.
Anđela je nastupala kao solista u većini koncertnih sala u Beogradu. Zapaženi su njeni nastupi u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beogradskoj filharmoniji, na Belom dvoru, Skupštini grada Beograda, Studentskom klturnom centru (SKC), Narodnom pozorištu, Galeriji Kolarca, Narodnoj biblioteci, Ruskom domu, Gvarneriusu, galeriji ArtGet, Italijanskom centru za kulturu, DKC-u, Sokoju… U svečanoj sali MŠ „Stanković“ održala je i dva solistička koncerta (2016, 2017). U oktobru mesecu 2020. godine održala je poluresital u Skupštini grada Beograda, povodom 9. Beogradskog Šopen Festa, a zapažen je i njen solistički koncert u Galeriji SANU (jun, 2022). U okviru ciklusa Beogradske promenade, održala je poluresital u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine (februar, 2023).
Kao najbolje diplomirani student klavira Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u 2021. godini, dobitnica je nagrade iz fonda „Jelena Pavlović“.
Više puta je gostovala u mnogim televizijskim i radio emisijama (RTS, Pink, Studio B, RTS Satelit, Radio Beograd…).