Autorsko veče EMIRA SOKOLOVIĆA

Ugledni, višestruko nagrađivani autor, dobitnik prestižne italijanske nagrade “Citta di Sarzana” za najboljeg stranog autora i jedan od najaktivnijih kulturnih radnika u našem regionu, EMIR SOKOLOVIĆ premijerno će predstaviti svoj bogat književni opus beogradskoj čitalačkoj publici.

Emirove stihove će kazivati doajen našeg glumišta, Goran Sultanović, o Sokolovićevim delima će govoriti pesnik Goran Simić iz Sarajeva, dok će o zbirci „Poetica demonica“ govoriti jedan od njenih recezenata, književni kritičar Marina Đenadić.

Muzikom će ovo veče oplemeniti jedan od naših najboljih mladih violinista, Dušan Panajotović.

ULAZ JE SLOBODAN

 

BIOGRAFIJA

Emir Sokolović je rođen 1961. godine u SFRJ, a trenutno živi i stvara u BiH.

Njegova prva zbirka stihova “Gdje i zašto/ Dove e perche” objavljena je u Italiji (pri Ediciji “Foreman” iz Bergama), 1983. godine, a do danas su se nizali naslovi koji su prevođeni na nekoliko svetskih jezika, dok su Emirovi stihovi objavljivani u brojnim međunarodnim zbornicima.

U rodnoj Zenici je otvorio prvu prodajnu galeriju umetničkih slika, aktivnu sve do početka rata, kada ju je iz moralnih razloga zatvorio.

U ratnim godinama nastao je veoma zapažen Emirov intermedijalni performans “Apokalipsa” – autorovo viđenje ludila u kome smo se našli, kroz kreativno-izražajnu sinesteziju. Projekat je bio izveden u Gradskoj čitaonici i u Zeničkom narodnom pozorištum, uz televizijske adaptacije za NTV “Zetel” i TV BiH, što je bio svojevrstan presedan, s obzirom na informativnu blokadu u kojoj se grad nalazio.

1994. godine Sokolović je na scenu postavio svoj dramski tekst “Paris – ili zalud je razapinjati Krista”, koji je u sam proces nastanka uključio tinejdžere i tako ih sklonio sa ulice i ponudio kvalitetan sadržaj i beg od ružne svakodnevice. Usled zabrane postavljanja komada na scenu Zeničkog narodnog pozorišta, isti je svoju premijeru doživeo u Omladinskom pozorištu u Travniku.

Kao nezavisni intelektualac, Emir se 1998. godine pridružuje “Zelenim”, sa željom uspostavljanja prekinutih ljudskih i kulturoloških mostova u regionu. Iste godine objavljuje prvu BiH dvojezičnu stihozbirku “Bio je tada trska”, koju promoviše u “Karađorđevom konaku” u Topoli, što je ujedno i prvi konkretan pokušaj kulturne saradnje između naše dve zemlje.

Na istom mestu 2000. godine promoviše i knjigu “Paris – ili zalud je razapinjati Krista”, gde se kao specijalni gost pojavljuje glumac Goran Sultanović.

Sa večitim ciljem oživljavanja i obogaćenja kulturnog života u Zenici, zajedno sa skupinom zaljubljenika i entuzijasta, učestvuje u osmišljavanju i realizaciji programa u klubu “Eskada”.

2003. godine, nakon 20 godina mukotrpnog rada, završava i svoj roman prvenac “Oslobađanje”, na čijoj promociji je ugostio i Edina Karamazova.

Uz bogat kreativni rad, Sokolović je mnogo učinio na približavanju istog slepim i slabovidim, i gluvim i nagluvim osobama, kroz specijalne projekte i audio-knjige, koje su im njegove radove učinili dostupnim.

2012. godine u Zenici je osnovao klub “Plava paleta”, koji za kratko vreme postaje mali centar kulturnog života regiona, uz oko stotinu do sada realizovanih kulturnih događaja, u kojima su publici predstavljene desetine umetnika iz celog sveta, kako afirmisanih, tako i onih koji su tek na početku svojih karijera.

Bio je učesnik jedne od najstarijih i najvažnijih pesničkih manifestacija u nekadašnjoj Jugoslaviji – Struških večeri poezije 2011. i 2012. godine, kao i Karamanovih sretanja 2011. i 2012. godine.

 2013. godine za prestižnog izdavača Cassa editrice “Rocco Carabba”, objavljuje stihozbirku “Era una canna allora”.

2014. godine Sokolović dobija prestižnu italijansku nagradu “Citta di Sarzana”, kao najbolji strani autor, a iste godine objavljuje i veoma ambiciozno i luksuzno izdanje „Poetica demonica“, koje je pobudilo veliko interesovanje publike i kritike.

Bibliografija:

- “Gdje i zašto/ Dove e perche” – Edizione “Foreman” – Bergamo, zbirka stihova 1983.

- “Bio je tada trska/ Una era canna allora” – zbirka stihova (bibliofilsko izdanje), 1998.

- “Paris – ili zalud je razapinjati Krista” – dramski tekst (bibliofilsko izdanje), 1999.

- Antologija opowiedani SF narodow balkanskich” – “Balkan united” Poznanj, 2009.

- “Lako je jurišati na nebo koje ćuti…” – zbirka stihova, 2011.

- “Poetry from five continents 2011” – zbornik učesnika SVP-a

- “Poetry from five continents 2012” – zbornik učesnika SVP-a

- “Era una canna allora” – cassa editrice “Rocco Corabba” Lanciano, Italija, 2013.

- “Poetica demonica” – “KULTura sNOVA” Zagreb, 2014.

 

www.emirsokolovic.com