Zvuci čembala u Gvarnerijusu – koncert Smiljke Isaković!

Zvuci čembala u Gvarnerijusu!

Smiljka Isaković, čembalo
(istorijska kopija francuskog instrumenta 18.veka Blanše-Tasken iz radionice Granciera, Milano, 1985)

Utorak, 25. jun 2019. godine u 20 časova

Program: V. Berd, V. Kroft, L. Kupren, Ž. F. Ramo, M. Teodorakis, S. Ksarhakos

Ulaz je slobodan.

„Ona svira, kao što se i oblači, ekstravagantno i elegantno. Njeno sviranje je suptilno i briljantno, puno izuzetne tenzije i izvođačke vitalnosti“. (London Tajms)

Prof. dr SMILjKA Lj. ISAKOVIĆ, pijanistkinja, čembalistkinja, pedagog, kulturolog i publicistkinja, koju kritika naziva „Kraljicom čembala“ i „Prvom Damom čembala“ diplomirala je i magistrirala klavir na na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a postdiplomski specijalizirala u Moskvi, na Konzervatorijumu „Čajkovski“. Čembalo je studirala i magistrirala u Španiji, na Kraljevskom Konzervatorijumu u Madridu, a specijalizirala na majstorskim kursevima (Granada, Bilbao, Santjago de Kompostela), i Italiji (Venecija, Fondacija Kiđi). Doktorsku disertaciju na temu „Interpolacija menadžmenta u oblasti muzičko-scenskih umetnosti“ uspešno je odbranila u Beogradu. Nastupala je na preko hiljadu koncerata širom Evrope, u SAD, Južnoj Americi, na Islandu i na Kubi, uvek sa izvanrednim kritikama. Jedan je od retkih muzičara koji je nastupio u sali „Dag Hamaršeld“ u zgradi Ujedinjenih Nacija u Njujorku, u sali Fondacije „Gubelkijan“ u Jerevanu (Jermenija), „zatvorenom gradu “ Nikolajevu (Ukrajina), u Holywell Music Room (Oksford, najstarija koncertna sala Evrope), „Krunskoj dvorani“ u Saragosi (Španija), kao i u mnogim drugim elitnim dvoranama sveta. Snimila je nekoliko nosača zvuka za različite izdavačke kuće i ostavila veliki broj audio-vizuelnih snimaka u medijskim kućama u zemlji i inostranstvu. Paralelno sa aktivnim muziciranjem, Smiljka Isaković se bavi kulturom i publicistikom. Piše tekstove za različite medije, od koji su joj objavljene do sada četiri knjige: 2007. Zubati osmeh Maksa Grafa (Prometej, Novi Sad), 2010. Menadžment muzičke umetnosti (Megatrend), 2012. Bemus Prepletum Mobile (Službeni glasnik), 2013. Viđenja (RTS)-nagrada „Muzika klasika“ za najbolju knjigu u oblasti muzike u 2013.

Smiljka Isaković uvršćena je u „International Who is Who in Music“ (međunarodna enciklopedija poznatih muzičara, »Ko je ko u muzici«, koja 30 godina izlazi u Kembridžu), a od strane Američkog biografskog instituta (ABI) ušla je u „5000 ličnosti sveta“ kao „Prva Dama čembala“. ABI ju je nominovao za „Ženu godine“, a uvršćena je u međunarodnu enciklopediju čembalista i orguljaša (St.Petersburg), kao i u „Ko je ko u Srbiji“.
Godine 1997. dodeljena joj je prestižna međunarodna Masarikova nagrada za povezivanje naroda kroz umetnost, koju uspešnim umetnicima svake godine dodeljuje Masarikova Akademija za umetnost sa sedištem u Pragu. Pre Smiljke Isaković ovu nagradu za muziku dobio je Lučano Pavaroti. Priznanje Međunarodnog muzičara(Kembridž, V.Britanija) dobila je jula 2003. godine, a 2005. – Zlatnu značku Kulturno prosvetne zajednice Srbije, za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos širenju kulture. Godine 2015. dobija nagradu grada Beograda za koncert „Osu se nebo zvezdama“ (2014) posvećen Stevanu Mokranjcu i Velikom ratu, a 2016. nagradu UMUS-a (Udruženje muzičkih umetnka Srbije) za najbolji koncert u 2015. godini. Godine 2018. je dobila Vukovu nagradu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, a takođe i nagradu za životno delo Udruženja muzičkih umetnika Srbije.


Rekli su o njenom sviranju :

„Virtuoz koji pokorava svet vrhovima prstiju: Smiljka Isaković, Prva Dama čembala Jugoslavije, trenutno pripada plejadi najvećih čembalista sveta“.(Edinburg, „Skotsman“)

„Kraljica čembala: čudo svežeg, neuobičajeno nadarenog, stvaralačkog i interpretacionog otkrovenja“.(Ostrava, Festival „Janaček“)

„Ona svira, kao što se i oblači, ekstravagantno i elegantno. Njeno sviranje je suptilno i briljantno, puno izuzetne tenzije i izvođačke vitalnosti“. (London Tajms)

„Briljantno izvođenje čembalistkinje Smiljke Isaković: Slovenskog porekla, latinskog temperamenta, oduševila je publiku“.(Nova Venecija)

„Bili smo privilegovani da prisustvujemo koncertu Smiljke Isaković“.( Kuba, Granma)

„Smiljka Isaković prikazala obilje muzikalnosti, temperamenta i tehnike: Postoje umetnici obdareni takvom ličnošću i impulsom, kojima osvajaju auditorijum od prvog takta. Ova umetnica spada u tu retku kategoriju“.  (Španija, El Norte de Kastilja)

„Na koncertu Smiljke Isaković otkrili smo da ovde imamo vrhunskog čembalistu, koji može stajati uz bok najvećim svetskim umjetnicima na ovom instrumentu“. (Od-Do)

„Prva Dama čembala: Smiljka Isaković potpuno zaslužuje slavu koja joj prethodi: perfektna interpretacija kombinovana sa vrlo atraktivnim scenskim i vizuelnim nastupom. Od prvog momenta osvojila je auditorijum.“ (Austrija)

„Šta bi se posle njenog solističkog koncerta Mocartu u spomen, moglo dodati. Da istakne, možda, onu njenu fanatičnu predanost muzici i ono stvaralačko traganje za dubinom Mocartove muzičko-poetske misli…Smiljka Isaković je tehnički besprekorno i muzički nadahnuto,istančanim nervom rasne čembalistice, pronalazila odgovarajuća rešenja i podvlačila karakteristične izražajne nijanse.“ ( Jedinstvo)

„…Jer čarobno sviranje Smiljke Isaković je zaista bilo iznad svake klase. To je razlog što je svaki deo programa držao potpunu pažnju publike, a to se ne može reći za skoro nijedan od čembalskih koncerata na kojima sam bio. Emocionalni dijapazon je bio neverovatan. Nije bilo nalik ničemu što sam dosada čuo.” (Rejkjavik, Island)