„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – VELJKO KLENKOVSKI, klarinet

6. SEZONA CIKLUSA KONCERATA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

VELJKO KLENKOVSKI, klarinet

Antonela Grgin, klavir

Četvrtak, 7. decembar 2017. godine u 20 časova

Pokrovitelji ciklusa: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd i Kompanija NELT

Organizatori koncerta: Fakultet muzičke umetnosti i Ustanova GVARNERIUS Beograd.

Prijatelj sezone 2017. Ustanove Gvarnerius: Kompanija Dunav osiguranje.

Ulaz na koncert je slobodan.

Velјko Klenkovski je rođen 1975. godine u Pančevu. Završio je srednju muzičku školu Kornelije Stanković u Beogradu, nakon čega je nastavio svoje školovanje na konzervatorijumu Žorž Bize u Parizu. Na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu, diplomirao je sa najvišim ocenama. Dve godine kasnije magistrirao je na pariskoj Ecole Normal, a 2008. godine magistrirao je i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Klenkovski je lauerat brojnih takmičenja u zemlјi i inostranstvu od kojih su najznačajnije prve nagrade na međunarodnom takmičenju Leopold Belan u Parizu, međunarodnom takmičenju u Pikardiji, Saveznom takmičenju u Ljublјani, kao i prva specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju u Parizu i treća nagrada na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine u Beogradu. Nastupao je kao solista sa Kralјevskim orkestrom iz Brisela, Filharmonijom nacija iz Nemačke Beogradskom filharmonijom, Orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom iz Niša, beogradskim ansamblom Dušan Skovran, orkestrom Gudači svetog Đorđa, itd. Nastupao je i u mnogim kamernim ansamblima u zemlјi i inostranstvu, pri čemu se izdvajaju gostovanja u Španiji, Rusiji, Kini, Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Grčkoj, Slovačkoj, Češkoj, Americi i Indiji.
Velјko Klenkovski je do 2002. godine nastupao kao prvi klarinetista orkestra Filharmonije nacija u Nemačkoj, kao i prvi klarinetista kamerne opere Madlenianum i orkestra RTS u Beogradu. Od 2002. godine je solo klarinetista Beogradske filharmonije, a stalni je član i Balkanske kamerne akademije. Osnivač je i član Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije, kao i Beogradskog duvačkog trija. Nastupao je sa simfonijskim orkestrom Bruno Valter, kao i Kiparskim nacionalnim orkestrom. Tokom dugogodišnjeg rada u orkestru sarađivao je sa mnogim eminentim muzičarima, među kojima su Zubin Mehta, Kristijan Mandeal, Beri Daglas, Muhai Tang, Leopold Hager, Pol Angerer i drugi. Klenkovski se aktivno bavi i pedagoškim radom. Držao je majstorske kurseve u Francuskoj, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori. Član je žirija međunarodnog takmičenja Ohridski biseri u Makedoniji i Davorin Jenko u Srbiji. Dobitnik je Oktobarske nagrade i nagrade za pedagoški rad. Doktorirao je 2015. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i dobitnik je nagrade Bruno Brun kao student koji je završio doktorske studije sa najboljim uspehom.

POKROVITELJI CIKLUSA

slike_vesti-logoi-ministarstvo_kulture                                                                                                           logo-grad                                                                                                                                Nelt-logo

 

PRIJATELJ SEZONE 2017. USTANOVE GVARNERIUS

 

dunav_logo