„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – LIDIJA KNAJP, flauta

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

LIDIJA KNAJP, flauta

MERI BOJIĆ RADOJČIĆ, klavir 

Subota, 12. decembar 2020. u 16 časova

Program: J. S. Bach, F. Doppler, F. Borne, F. Poulenc, C. Debussy, P. A. Genin

Ulaz je slobodan.

Zbog ograničenog broja mesta i poštovanja epidemioloških mera rezervacije su obavezne: info@guarnerius.rs ili 069/3612038

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Lidija Knajp je osnovno muzičko obrazovanje stekla u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u klasi prof. Đurđice Gudelj u Novom Sadu. Po završetku srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ u klasi prof. Radmile Rakin-Martinović upisuje „Hochschule fur Musik“ u Minhenu u klasi prof. Klausa Schohowa. Diplimirala je 1994. godine, a magistrirala sa najvišim ocenama 1997. godine kod istog profesora. Nakon toga godinu dana se usavršava na „Mozarteumu“ u Salzburgu kod čuvene prof. Irene Grafenauer. Takođe, majstorske kurseve pohađala je kod eminentnih profesora: Aurèle Nikolet, Peter Lucas Graf, Paul Meisen, Herbert Kleemeyer i drugi. Dobitnica je prve nagrade kao solista na saveznom takmičenju u Ljubljani (Slovenija) 1988. i prve nagrade za kamernu muziku u Beogradu 1990. godine. Na minhenskom akademskom takmičenju „Carl Maria von Weber“ 1992. osvaja drugu nagradu. Ostvarila je niz snimaka za radio i televiziju RTV, RTS, kao i za nemačku državnu televiziju WDR. Mnogobrojne solističke koncerte imala je u gradovima: München, Stuttgart, Frankfurt, Ravensburg, Bonn, Garmish-Patenkirchen, Landshut u Nemačkoj; Aix-en-Provence, Bandol, Marseille u Francuskoj; Liege- Belgiji; London u Engleskoj; Zagreb u Hrvatskoj; Novom Sadu i Beogradu u Srbiji; Denver, Chicago u Americi. Kao solista učestvovala je na Tollwood festivalu u Minhenu dugi niz godina izvodeći Mocartovu „Čarobnu frulu“ i „Otmicu iz Seraja“. Druge značajne nastupe imala je sa duvačkim kvintetom „Art con Vent“, kvartetom flauta „Ladon“, svirala je sa pijanistkinjom Anom Gurari i sa harfistkinjom Silke Aichorn širom Evrope. Trenutno je profesor flaute u muzičkoj školi „Petar Konjović“ u Somboru.
Doktorirala je na Fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu 2018. godine u klasi red. prof. Ljubiše Jovanovića na temu „Izazovi savremene interpretacije autentičnih kompozicija za flautu J. S. Baha“. Iste godine dobitnica je nagrade Bruno Brun za postignut najbolji uspeh na završnim doktorskim akademskim studijama izvođačkih umetnosti.