petak
22.
Dec. 2017.
20:00č

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – IVAN BAŠIĆ, klavir

6. SEZONA CIKLUSA KONCERATA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

IVAN BAŠIĆ, klavir

Petak, 22. decembar 2017. godine u 20 časova

Pokrovitelji ciklusa: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd i Kompanija NELT

Organizatori koncerta: Fakultet muzičke umetnosti i Ustanova GVARNERIUS Beograd.

Prijatelj sezone 2017. Ustanove Gvarnerius: Kompanija Dunav osiguranje.

Ulaz na koncert je slobodan.

Ivan Bašić (Beograd, 1996) je muzičko obrazovanje započeo u MŠ „Konjović“ u klasi prof. Ljubinke Kujundžić. Potom je završio SMŠ „Mokranjac“ kao đak generacije u klasama prof. Milice Vasiljević-Bisenić i prof. Željke Vorkapić, a ove godine je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je studirao u klasama prof. Nevene Popović, prof. Vladimira Cvijića i prof. Vladimira Miloševića. Usavršavao se kod kod Aleksandra Serdara, Rustema Saitkulova, Mihaela Udea, Konstantina Šerbakova i Žaka Ruvijea.

Osvojio je brojne nagrade i priznanja: dva puta je bio laureat republičkog takmičenja, osvojio je prve nagrade na međunarodnim takmičenjima „Banjalučki bijenale“, „Davorin Jenko“, „Mihailo Vukdragović“ i drugim. Dobitnik je prve nagrade na takmičenju „F. Šopen“ u Rimu 2013. godine i nagrade za najboljeg učesnika iz istočnoevropskih zemalja. Tim povodom je nastupio na završnom koncertu u Rimu koji je prenosilo nekoliko evropskih radio-televizijskih stanica. Osvojio je bronzanu medalju na takmičenju mladih muzičara u Kustendorfu, kao i u Radovljici (Slovenija) na takmičenju „Šopenov zlatni prsten“.

U julu 2014. godine održao je solistički koncert na letnjem festivalu u Gmundenu (Austrija). Septembra 2014. i 2015. godine nastupao je na festivalu „Tisin cvet“ u Novom Kneževcu, a tokom 2015. godine svirao je resitale u Egiptu, u Kairu i Aleksandriji i u Italiji, na festivalu „Nei Suoni dei Luoghi“. Iste godine se predstavio publici na BEMUS-u, kao jedan od najznačajnijih mladih umetnika. Nastupao je širom Srbije, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Albaniji, Grčkoj, kao i u brojnim emisijama na radiju i televiziji. Kao solista sa orkestrom u toku ove godine izveo je Grigov Koncert za klavir i orkestar, sa Niškim simfonijskim orkestrom i Milenom Injac, te Šopenov klavirski koncert u f-molu sa Simfonijskim orkestrom RTS i Bojanom Suđićem. Na poziv maestra Jovana Kolundžije u decembru 2016. godine nastupao je s njim na turneji po Srbiji, povodom maestrovog Zlatnog jubileja na koncertnom podijumu.

U martu 2014. godine mu je dodeljena nagrada časopisa „Muzika Klasika“ za najboljeg mladog umetnika-izvođača. Dobitnik je najviših nagrada za studente klavirskog odseka Fakulteta muzičke umetnosti: nagrade Fonda Olga Mihailović, za najtalentovanijeg studenta klavira i nagrade Fonda Emil Hajek, za najperspektivnijeg mladog pijanistu. Resital Ivana Bašića u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti 2016. godine je proglašen za najbolji u sezoni i nagrađen je godišnjim priznanjem „Stanojlo Rajičić“.

POKROVITELJI CIKLUSA

slike_vesti-logoi-ministarstvo_kulture                                                                                                                             logo-grad                                                                                                                     Nelt-logo

 

PRIJATELJ SEZONE 2017. USTANOVE GVARNERIUS

 

dunav_logo