„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“ – DUO ”VERS LA FLAMME”

6. SEZONA CIKLUSA KONCERATA

„FMU I GVARNERIUS NAGRAĐUJU“

Kamerni duo „Vers la Flamme“

VASA VUČKOVIĆ, klarinet

NATAŠA PENEZIĆ, klavir

Petak, 17. novembar 2017. godine u 20 časova

Program: Bruči, Sankan, Bartok, Foršel

Pokrovitelji ciklusa: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd i Kompanija NELT

Organizatori koncerta: Fakultet muzičke umetnosti i Ustanova GVARNERIUS Beograd.

Prijatelj sezone 2017. Ustanove Gvarnerius: Kompanija Dunav osiguranje.

Ulaz na koncert je slobodan.

Klarinetista Vasa Vučković (1985) i pijanistkinja Nataša Penezić (1984) završili su osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (klase prof. Nikole Srdića i prof. Svetlane Bogino). Vasa je student doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na katedri za kamernu muziku u klasi prof. dr Dejana Subotića. Nataša je 2012. godine nakon završenih master studija na Kraljevskom koledžu za muziku u Štokholmu, upisala doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za klavir u klasi prof. dr Dubravke Jovičić.

Nakon pobede na internacionalnom takmičenju „Anton Eberst“ (2010) Vasa Vučković započinje saradnju sa raznovrsnim kamernim sastavima i orkestrima (“Ljubljana Internacional Orchestra“, “Camerata Academica” „Beogradska Filharmonija“ i dr.), kao i renomiranim svetskim solistima (Reinhold Friedrich, Gregory Ahss, Yuri Kalnits, Jörg Winkler, Konstantin Pfiz, Zora Slokar, Igor Ahss). Bogat i raznovrstan repertoar predstavio je publici u Italiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Belgiji ,Mađarskoj, Nemačkoj, BiH, Holandiji i Srbiji, a nastupi na festivalima „Nomus“, „Belef“, „A-fest“, „Festival Ljubljana“ „Europa Cantat“ „Somus“ „Koma“, „Front Muzikon“, „Ruid al Sud”, “BUNT Festival“, i dr. upotpunili su raznolik spektar koncertnih izvođenja. Dobitnik je više nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Nastupao je kao solista sa „Vojvođanskim Simfonijskim Orkestrom“, orkestrom „Kamerata Pančevo“ i ansamblom „Hor Klarineta“.

Nataša Penezić debitovala je 2000. godine u Moskvi sa KREDO orkestrom i dirigentom Ninom Mitrikovskajom, a potom su usledili koncerti sa orkestrom Sinfonica di Chioggia, pod dirigentskom palicom Pietra Perinia u okviru  “Musica in Laguna” festivala u Italiji. Od 2000. godine učestvuje na takmičenjima u Srbiji, Italiji i Francuskoj i osvaja niz prvih i specijalnih nagrada. Kao solista i kamerni muzičar nastupa u Srbiji, BiH, Rusiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Holandiji, Belgiji, Češkoj Republici, Nemačkoj, Italiji i Francuskoj. Stipendista je Švedske kraljevske akademije za muzičku umetnost. Zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao nastavnik veština na katedri za klavirski praktikum.

Duo ”Vers la Flamme” postoji od 2012. godine. Izbor programa reflektuje posvećen odnos prema umetničkoj muzici XX i XXI veka. Duo je snimao za Radio Novi Sad, te nastupao na radijskim emisijama posvećenih klasičnoj muzici. U martu 2014. godine ”Vers la Flamme” osvaja 1. nagradu na međunarodnom takmičenju mladih muzičara ”Città di Treviso” (Italija), u kategoriji za interpretaciju savremene muzike. U maju iste godine, Vasa i Nataša osvajaju 1. nagradu na međunarodnom takmičenju ”Luigi Zanuccoli” u Sogliano al Rubicone (Italija), u kategoriji za kamernu muziku.

Oktobra 2013. godine Vasa Vučković i Nataša Penezić, sa grupom mladih umetnika – bivših studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, osnivaju ”SYNC Centar” (Syncratic Young New Contemporary Center). U februaru 2015. izlazi prvo CD izdanje dua ”Vers la Flamme”, podržano od strane Fonda za kulturu grada Novog Sada, a pod izdavačkom etiketom ”SYNC Centra”.

POKROVITELJI CIKLUSA

slike_vesti-logoi-ministarstvo_kulture                                                                                             logo-grad                                                                                                    Nelt-logo

 

PRIJATELJ SEZONE 2017. USTANOVE GVARNERIUS

 

dunav_logo