Programi u Guarneriusu

Arhiva - Književnost

MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP MUZIKOLOŠKOG DRUŠTVA SRBIJE – NA MARGINAMA MUZIKOLOŠKOG KANONA: KOMPOZITORSKA GENERACIJA PETRA STOJANOVIĆA, PETRA KRSTIĆA I STANISLAVA BINIČKOG

NA MARGINAMA MUZIKOLOŠKOG KANONA: KOMPOZITORSKA GENERACIJA PETRA STOJANOVIĆA, PETRA KRSTIĆA I STANISLAVA BINIČKOG

Međunarodni naučni skup Muzikološkog društva Srbije

Petak, 1. decembar 2017. godine

Naučni skup svečano će otvoriti Ana Kotevska, predsednica Muzikološkog društva Srbije (10 č)

Učestvuju: Biljana Milanović (Srbija), Lubomir Spurni (Češka), Ivan Mudi (Portugal), Lada Duraković (Hrvatska), Sonja Cvetković (Srbija), Marijana Kokanović Marković (Srbija), Vesna Peno (Srbija), Tomas Ajgner (Austrija), Vera Merkel-Tifentaler (Austrija), Sofija Čolović (Češka)

KONCERT KAMERNE MUZIKE PETRA STOJANOVIĆA (18č)

Nastupaju:

Ljubomir Milanović, viola i Neda Hofman, klavir
Igor Aleksić, violina i Bojan Mladenović, klavir
Klavirski kvintet Altro Senso

Predstavljanje knjige
STANISLAV BINIČKI I NjEGOVO DOBA Marijane Dujović (19č)
(CLIO i Medija centar „Odbrana“, 2017)

O knjizi govore:
prof. dr Sonja Marinković, muzikolog, redovni profesor Fakulteta Muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu
dr Danilo Šarenac, istoričar, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju
mr Pavle Medaković, dirigent Umetničkog ansambla Stanislav Binički
Marijana Dujović, muzikolog, autorka knjige

Promocija zbirke pesama „Simfonije slučajnosti“ Valentine Fuke

Promocija zbirke pesama

"Simfonije slučajnosti"

Valentine Fuke

Petak 03. novembar 2017. godine u 19 časova

"Valentina Fuke ne pripada plejadi Remboa,Verlena...Disa ili Miljkovića - njen izraz je drugačiji, a samim tim i njeno poimanje stvarnosti. Ali to ne znači da tuga ili žal ne provejavaju kroz njena kazivanja, ona ih samo vešto apsorbuje, nežnošču ih otklanja od sebe i razgoni tmurne oblake, a sve u želji da njeno nebo bude kristalno čisto, jasno i plavo. Njen ideal su - Ljubav, Prijateljstvo, Praštanje - i onda kada svi odustanu i pokažu svoje pravo lice, lice pale ljudske prirode. Ona kroz svoju poeziju kao da ponavlja apostolske reči: ,,Radujte se, radujte se...i opet vam kažem radujte se!“ Ono što nam je pesnikinja Valentina Fuke kroz ovu knjigu rekla zasigurno jeste davno izrečena istina „Da je čistima sve čisto“ i da je „Jagnje bez greha ideal čovečanstva“, ali i spremnost na žrtvu od koje ona i ne beži, već je smireno i jednostavno prihvata, opet na onaj svoj način - kao zalog budućeg i obećanog Dobra."           Momčilo  Trifunović

Pročitaj više

PROMOCIJA KNJIGE POEZIJE „ORDEN ZA KRAJ“ NENADA PLAVŠIĆA

U četvrtak, 9. juna 2016. godine u 19 časova u Centru lepih umetnosti Gvarnerius održaće se promocija knjige poezije „Orden za kraj“ Nenada Plavšića, mladog književnika i predsednika Književnog kluba „Sirin“ iz Beograda.

Promociju knjige pratiće izložba radova književnih i likovnih umetnika, članova Književnog kluba „Sirin“ - Violete Đurđević, Zorana Trkulje, Cvetane Čordić i Marije Lesan.

Promociju i izložbu svečano će otvoriti književnik, književni i filmski kritičar, predsednik Upravnog odbora i PEN centra Bosne i Hercegovine - Nedžad Ibrahimović.

O knjizi će govoriti novinar i pisac Nada Vukićević i Jelena Arbanas, recenzent. Stihove će, pored autora, čitati: Olgica Kitić, Dimče Miloševski, Danica Đurić, Nemanja Novčić, Svetlana Panić, Cvetana Čordić, Lidija Malović.

U okviru ove poetsko-likovne večeri nastupiće i Anžela Nedeljković, koja će izvoditi ruske romanse na klaviru.

Voditelj: Karlo Astrahan

Pročitaj više

Promocija knjige pesama Nine Marković Khaze
„NE BUDI ME DOK SANJAM“

O autorki:

Nina Marković Khaze, rođena i odrasla u Beogradu. Doktorirala političke nauke na australijskom Nacionalnom Univerzitetu, na temu "Istorijski presek diplomatskih odnosa Srbije i Evropske Unije". U Australiji živi od 1999. godine, gde je završila osnovne i magistarske studije iz društvenih nauka, diplomatije i italijanskog jezika.
Pesme piše od malena, a ovo joj je druga knjiga pesama nakon zbirke "Raskršće" u izdanju SiGRa star-a 2010. godine.
Od hobija voli da obilazi nove destinacije i upoznaje druge narode i njihove običaje. Najdraže destinacije su joj živopisna ostrva u Tihom okeanu, posebno Samoa i Maui.

Autorsko veče EMIRA SOKOLOVIĆA

Ugledni, višestruko nagrađivani autor, dobitnik prestižne italijanske nagrade “Citta di Sarzana” za najboljeg stranog autora i jedan od najaktivnijih kulturnih radnika u našem regionu, EMIR SOKOLOVIĆ premijerno će predstaviti svoj bogat književni opus beogradskoj čitalačkoj publici.

Emirove stihove će kazivati doajen našeg glumišta, Goran Sultanović, o Sokolovićevim delima će govoriti pesnik Goran Simić iz Sarajeva, dok će o zbirci "Poetica demonica" govoriti jedan od njenih recezenata, književni kritičar Marina Đenadić.

Muzikom će ovo veče oplemeniti jedan od naših najboljih mladih violinista, Dušan Panajotović.

ULAZ JE SLOBODAN

Pročitaj više